Maria Eklund, orkesterdirigent - Foto Elena Sidyakina
1 av 2
Maria Eklund, orkesterdirigent - Foto Elena Sidyakina
Alondra de la Parra. Foto: Martina Holmberg/Sveriges Radio
2 av 2
Alondra de la Parra. Foto: Martina Holmberg/Sveriges Radio

Fler kvinnor framför svenska orkestrar - men få svenskor

"Börjar man titta närmare på statistiken så blir man faktiskt lite besviken"
2:59 min

Det går framåt för jämställdheten i orkestervärlden. På två år har antalet framföranden ledda av kvinnliga dirigenter fördubblats på svenska konsert- och operahus. Men det är mest utländska kvinnliga dirigenter som har ökat. De svenska kvinnliga dirigenterna är fortfarande för få, menar Maria Eklund, ordförande i föreningen KUPP, Kvinnor Upp På Pulten.

– Det har skett en tydlig förbättring och det är väldigt roligt.

Är du nöjd med det?

– Nej, det är jag definitivt inte och börjar man titta närmare på statistiken så blir man faktiskt lite besviken.

Statistiken, som Maria Eklund pratar om, baseras på svenska konsert- och operahus generalprogram för säsongen 2015-2016. KUPP har räknat antalet framträdande och dirigenter och detta visar att det har skett en fördubbling av kvinnor på pulten, från 8 procent för två år sedan till 17 procent innevarande säsong. När det gäller de svenska kvinnliga dirigenterna så har även de fördubblats från 3 till 7 procent. Men detta beror främst på att Folkoperan under perioden har ökat sina föreställningar och dessutom anställt ytterligare en kvinnlig dirigent; utöver chefdirigenten Marit Strindlund så är det Maria Eklund själv som bland annat leder La Traviata just nu.

– Det är väldigt få institutioner som står för den här ökningen, säger Maria Eklund.

KUPP arbetar främst för att få in svenska, kvinnliga dirigenter i konsert- och operahusen. Föreningen har också varit i kontakt med kulturministern för att väcka frågan.

– Vi pratar ju om offentliga medel. En grupp ska inte vara så underrepresenterad på svenska musikinstitutioner.

Är det inte bra att den totala antalet kvinnliga dirigenter har ökat?

– Absolut, det är jättebra och vi är väldigt glada att vårt arbete ger resultat. Men det är klart, vi förstår inte varför man ska prioritera alla andra före svenska kvinnor.

I stort i världen har kvinnliga dirigenter vind i seglen just nu. Nyligen utnämndes det mexikanska stjärnskottet Alondra de la Parra till chefdirigent för en av de tre största orkestrarna i Australien, New Jerseys Symfoniorkester har också fått en kvinna på pulten, kinesiskan Xian Zhang och i dagarna blev det känt att Afghanistan har fått sin första dirigent som också är kvinna. Utöver detta kommer en av Europas främsta klassiska festivaler, den prestigefyllda Lucernefestivalen, att nästa år ha inte mindre 14 kvinnor som dirigerar.

Men de svenska kvinnorna lyser med sin frånvaro och KUPP:s genomgång visar också att när väl kvinnor släpps fram så får de dirigera barn- och skolkonserter.

– Det här är väldigt subtila saker vi pratar om. Det handlar inte bara om siffror, det handlar också om hur man presenteras hos orkestrarna och institutionerna, vilket typ av repertoar man får göra och hur produktionen ser ut i praktiken. Och där får de svenska kvinnorna göra det absolut svåraste och då hamnar man ofta i den typen av produktioner, säger Maria Eklund.

Mer om kvinnliga dirigenter hittar du i P2 dokumentären Kvinnor som dirigerar - Orkestern är mitt instrument, där regissören Christina Olofsson har följt upp några dirigenter som hon gjorde en dokumentär om för 30 år sedan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".