Björk. Foto: Press
1 av 2
Björk. Foto: Press
Hans Ek dirigerar Norrlandsoperans symfoniorkester. Foto: Peter Öberg, Sveriges Radio.
2 av 2
Hans Ek dirigerar Norrlandsoperans symfoniorkester. Foto: Peter Öberg, SR.

Artisten Björk fyller 50 - hyllas med orkesterverk

Hans Ek: "Björk borde ha en plats i orkestertraditionen"
2:35 min

På lördag den 21 november fyller artisten Björk 50. På Norrlandsoperan i Umeå firas detta med en hyllningskonsert, som sedan ska uppföras i Berwaldhallen i Stockholm.

Idén kom från dirigenten och arrangören Hans Ek som länge har fascinerats av Björks musik, och nu valt att arrangera den för symfoniorkester:

– Björk borde kunna ha en plats i orkestertraditionen också. Hon är inte bara en stor popartist, hon är också en av våra mest betydande musikskapare, en tonsättare, säger Hans Ek.

Dirigent Hans Ek fick idén till "Made by Björk" under utdelningen av Polarpriset 2010, när Björk var en av pristagarna och Hans ansvarade för musikinslagen.

– Och först tänkte jag att det här kommer inte att gå. Det är ju så baserat på elektronik, men sen insåg jag att det bästa sättet att översätta hennes musik var genom symfoniorkestern. Den har så många möjligheter. 

Det blir två konserter i Umeå på Björks födelsedag lördag den 21 november. Och sedan blir det två konserter i Berwaldhallen i Stockholm den 3 och 4 december, men då med Radiosymfonikerna.

Jenny Wilson är en av solisterna, Moto Boy en annan , och så Edda Magnason som får många att associera till filmen "Monica Z" där hon gjorde huvudrollen. Men nu handlar det alltså om Björk.

– Många av hennes låtar är faktiskt ganska avancerat uppbyggda. Det är inte konstigt att Hans har tagit sig an det här. Sättet att bygga upp de här världarna på är ganska lik klassisk musik, till exempel är det abstrakta stämmor för kören och det byggs upp både akustiskt och elektriskt, det är jättekul, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".