Författaren Marie Darrieussecq: Terroristerna vill döda festen

2:59 min

Den franska författaren Marie Darrieussecq har gästat Sverige i veckan och Anneli Dufva träffade henne för att prata om vad dåden i Paris innebär för henne, som intellektuell.

– Jag är snart 47 år gammal, född i Frankrike, en demokrati, jag hade aldrig trott att jag en dag skulle känna mig rädd för att skriva, att aktivt behöva ta ställning för yttrandefriheten, säger Marie Darrieussecq.

Men säger hon, jag har inget val, jag varken kan eller vill, varken leva eller skriva i en bubbla.

Hon ser en skillnad nu, bara några dagar efter de här dåden, och det är att alla verkar vara överens. Så var det inte efter Charlie Hebdo, då gick meningarna isär och jag blev osams med flera vänner, säger Marie Darrieussecq.

– Det som var så chockerande då, i januari, fortsätter hon, nästan lika chockerande som dödandet, var att många verkade se det som att offren fick skylla sig själva - som att offren var de skyldiga.

– Och idag är det inte så - ingen kan säga att det var de här unga människornas fel - de drev ju inte ens med Gud - de hade bara kul. Det var de unga välutbildade, trendiga, rökande, drickande ungdomarna som var målet - de som samlas där ölen är billig, för att hänga och diskutera, säger Marie Darrieusecq.

Och hon har analysen klar varför just den delen av Paris var målet.

– För att det är den del av Paris där människor inte bryr sig om religion, där människor blandas, inte minst Parisare med arabiskt ursprung. Terroristerna tål inte detta, de vill döda festen, sade författaren Marie Darrieussecq.