En hatisk klasskompis och nyligen frigivne John som spelas av Ulrik Munther i Magnus von Horns film Efterskalv. Foto: TriArt.
En hatisk klasskompis och nyligen frigivne John som spelas av Ulrik Munther i Magnus von Horns film Efterskalv. Foto: TriArt.

Efterskalv kröner en stark svensk filmhöst

Björn Jansson recenserar Efterskalv
0:56 min

Den svenska filmen Efterskalv har fått mycket beröm på filmfestivaler under året, och nu är det premiär på de svenska biograferna. Björn Jansson har sett den.

John har dödat sin flickvän, han har suttit två år på ungdomsanstalt, och nu är han tillbaka i hembyn. Han börjar i sin gamla skola igen och vill att allt ska vara som förr. Men han möts av namninsamlingar som vill att han ska byta skola, och oroliga vuxna.

Ulrik Munther spelar John och gör det bra, men ännu intressantare är att se Mats Blomgren som spelar Johns pappa i filmen. En pappa som vill men inte riktigt vet hur han ska nå John. Efterskalv är långsam, dröjande och här finns scener som griper tag, men också scener som bara glider förbi. Tillsammans med Tjuvheder, Flocken och Min Lilla Syster gör Efterskalv den här hösten till en riktigt bra svensk spelfilmshöst.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".