EU-pris till Seinabo Sey

Årets EBBA-pris tilldelas artisten Seinabo Sey.

Seinabo Sey slog igenom i Sverige med låten "Younger" för ett par år sedan och släppte tidigare i höstas sitt debutalbum "Pretend". 2016 ger hon sig ut på en Europaturné som bland annat omfattar konserter i Skandinavien, Finland, Tyskland och Frankrike.

EBBA skrivs ut som European Border Breakers Awards, finansieras av EU-kommissionen och delas ut till tio debuterande europeiska artister under året. Syftet med priset är att bidra till att sprida pop-, rock- och dansmusik över gränserna och lyfta fram den musikaliska mångfalden i Europa. Seinabo Sey är den sjunde artisten som får det i år. Tidigare i år har bland annat lettiska Carnival Youth och irländska Soak tilldelats det. De tio vinnarna får ta emot sina priser under en ceremoni ledd av tv-personligheten Jools Holland den 16 januari 2016.

EBBA-priset har delats ut sedan 2004. Bland de tidigare svenska vinnarna finns Tove Lo, Swedish House Mafia och Lykke Li, och bland de europeiska Mumford & Sons, Emeli Sandé, Hozier, Of Monsters and Men, Katie Melua och Damien Rice.