Foto: Gabriel Bouys/TT
Foto: Gabriel Bouys/TT

Houellebecq anklagar Hollande och försvarar fransmännen

Den franska författaren Michel Houellebecq är känd för att inte skräda med orden. "Politikerna har ansvar för den olyckliga situationen som vi befinner oss i", skriver han i italienska Corriere della Sera.

Samma dag som dådet mot satirtidskriften Charlié Hébdo kom hans bok om hur Frankrike i en nära framtid styrs av det musilmska brodraskapet ut.

Nu går Michel Houellebecq ut i en rasande attack mot det franska politiska etablissemanget i den italienska tidningen Corriere della sera.

"Regeringarna som följt på varandra de senaste åren har misslyckats fullständigt, systematiskt och tungt i sitt uppdrag - att skydda det franska folket. " skriver han och fortsätter:

"Folket å sin sida, har inte misslyckats med något. I grunden vet man inte vad folket vill, regeringarna har aktat sig för att utlysa folkomröstningar (förutom en gång 2005, men då tog man inte hänsyn till resultatet)."

Houellebecqs lösning på den tragiska situationen landet befinner sig idag: mer direktdemokrati.

Kulturnytt

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista