Från filmen "Lampedusa in winter". Foto: Stockholms filmfestival
1 av 2
Från filmen "Lampedusa in winter". Foto: Stockholms filmfestival
Från filmen "Out of my hand". Foto: Stockholms filmfestival
2 av 2
Från filmen "Out of my hand". Foto: Stockholms filmfestival

Migrationstema "inte bara om flykt" på Stockholm filmfestival

2:42 min

Stockholm filmfestival börjar gå mot sitt slut och under fredagkvällen blir det klart vilken film som vinner Bronshästen. Men vid sidan av den stora tävlingen finns festivalens kanske mest omtalade tema, det som handlar om migration. Kulturnytts Emma Engström har sett några av filmerna.

Temat kunde nästan inte ligga bättre i tiden, men får vi någon annan bild än de vi får i nyhetsflödet?

– Ja, de nio filmerna gör en ganska vid tolkning av begreppet migration, inte bara akut flykt från krig utan all mänsklig förflyttning som är mer genomgripande. Filmerna handlar fortfarande om den migration som beror fattigdom och brist, vi får se människor som flyttar för att arbeta, tigga eller leta efter släktingar. Men också platser, en av mina favoriter handlar om en av de mest kända ankomstplatserna för Medelhavsmigrationen, alltså den italienska ön Lampedusa mellan Sicilien och Tunisien.

Varför är det en favorit?

– "Lampedusa in winter" skildrar ön på vintern när färre flyktingbåtar kommer. Och då kan den österrikiske filmaren Jakob Brossman berätta en historia om ett Europa som inte bara är guld och gröna skogar, utan där det finns stora skillnader mellan rika och fattiga regioner. Vi får se hur slitigt det är för öns fiskare, och vara med när öns enda färja brinner upp. Om mitt i allt får borgmästaren Giuseppina Nicholini klä skott för Europas migrationslagstiftning, som här, där hon vädjar till en grupp desperata flyktingar att de ska minnas Lampedusa som ön som räddade dem, inte som orsakade dem lidande.

Vad är din samlade bild av de här filmerna?

– Det är just det som rollfiguren Cisco säger i den ameriansk-liberianska filmen "Out of my hand", att den amerikanska drömmen inte längre finns. Att det finns såväl rika som fattiga i hans land Liberia, som det gör i USA. Och att det i högsta grad också gäller Europa.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista