Ai Weiwei hänger upp begravningsfigur i Århus

5:44 min

Århus konstmuseum gör en storsatsning på kinesisk samtidskonst. 24 konstnärer ställer ut, däribland Ai Weiwei som bidrar med en 12 meter lång figur som hissats upp i taket.

Uppmärksamheten kring den kinsesiska superkonstnären är naturligtvis stor, och kanske särskilt i Danmark sedan Lego nekat att sälja lego till honom, till ett verk som skulle uppföras i Australien. Bolaget godkände inte att produkten används i politiska syften. Själv kommenterar han såklart gärna saken när Kulturnytts David Richter träffar honom i Århus. Richter undrar om han fortfarande är upprörd:

- Jag är inte arg, bara förundrad, svarar Ai Weiwei och på frågan om han tror att affären faktiskt gynnat hans konst, svarar han "ja, jag har aldrig sett en så stor reaktion på internet tidigare".

Å andra sidan är han tydlig med att det handlar ju inte om honom, eller om Lego, utan om yttrandefrihet och kreativitet i konsten. I taket på Aros hänger hans bidrag till den här utställningen: en 12 meter lång figur, flätad i bambu, som refererar till en kinesisk begravningsdräkt och till Kina som supermakt på världshimlen.

Det är nu inte så många månader sedan han fick tillbaka sitt pass och kunde börja resa igen, och om hur arbetsprocessen ser ut när censuren han utsatts för vänds till konst säger han så här:

- Man måste jobba med tydliga uttryck som människor men inte myndigheterna förstår. Själva arbetsprocessen är intuitiv.

Han är ju numera i allmänhetens ögon djupt sammanknuten med maktkritiska verk, och på frågan om han främst är aktivist eller konstnär svarar han att "jag är aktiv konstnär och konstnärlig aktivist" och han säger att han inte ens kan förstå hur man kan separera det:

- Jag älskar förstås konst men om jag måste ge upp den för att försvara mänskliga rättigheter kommer jag att göra det utan att tveka. Jag är inte konstnär för konstens egen skull, utan för mänskligheten. Det ligger djupt i mig och konsten är ett språk som jag älskar och som förmedlar mina idéer allra bäst, säger Ai Weiwei.