Sångerskan Adele. Foto: Chris Pizzello/AP/TT
Sångerskan Adele. Foto: Chris Pizzello/AP/TT

"Hösten 2015 verkar vara de stora, trygga rösternas tid"

"Först nu som vi kommer Adele lite närmare"
3:02 min

Förväntningarna på Adeles nya album har varit stora efter succén med förra skivan "21" som släpptes för fyra år sedan. Nu är Adeles "25" här och Kulturnytts Tali da Silva har lyssnat.

Hösten 2015 verkar vara de stora, trygga rösternas tid. Seinabo Sey vinner priser, det görs tv-program om Whitney Houston och Adele hajpas till skyarna. Det är kanske inte så konstigt. En sådan här vecka när det känns som om världen rämnar runtomkring så är det skönt att få luta sig mot Adele. Hon utmanar varken politiskt eller musikaliskt och hon kräver inget. Hennes röst är säker och jag kan slänga upp fötterna på bordet. Här finns inget att oroa sig för.

Men på sina håll tar hon ändå större musikaliska risker än hon någonsin gjort förut. Det hörs att hon haft kul i studion med Max Martin och Shellback när de kastat det allra mest tårdrypande över bord till fördel för snabbare trummor. Och hälsningen till gamla kärlekens nya flickvän, med ett halvt långfinger bakom ryggen, får mig att le.

Hennes senaste album "21" var ett genombrott av sällan skådat slag, med trettio miljoner sålda skivor. Men det är först nu som vi kommer Adele lite närmare. Det mesta skulle förstås kunna handla om brusten kärlek precis som på "21", men lyssnar man noga hör man att hon också sjunger om det hårda och oåterkalleliga i att bli äldre, och om de personliga konsekvenserna av att bli världskändis.

Det finns två, tre ballader som ältar samma gamla piano och stråkar utan att lägga till något som överraskar och som jag hellre hade varit utan. Men Adeles röst är skarp och kompromisslös. Aldrig inställsam så som förra generationens divor som till exempel Mariah Carey kunde vara. Och när Adele låter så där rå och bakis-hes och nästan spricker lite över en bombastiskt svulstig ballad, så är det svårt att spela oberörd. Bättre lägereld för den här hösten är svår att hitta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".