Kärleken är oundviklig. Graffiti som föreställer Elodie Breuil, ett av offren från Bataclan Foto: Daniel Ochoa de Olza/TT
Kärleken är oundviklig. Graffiti som föreställer Elodie Breuil, ett av offren från Bataclan Foto: Daniel Ochoa de Olza/TT

28 författare om attentaten i Paris

Ord för livet - författare skriver i Le Monde
2:00 min

Ecrire sans trembler - Att skriva utan att darra eller rentav utan fruktan - under den rubriken har den franska dagstidningen Le Monde samlat 28 författare för att skriva om terroristdåden fredagen den 13 november.  Cecilia Blomberg har läst texterna.

Det är väldigt mycket vi och de. De, barbarerna. Vi en månghövdad kör som vill fortsätta sitta på trottoarerna med ett glas vin. Vi som månar om den goda samexistensen som levs i kvarteren nära konsertsalen Bataclan. Det nordöstra Paris som är något annat än Saint Germain eller Champs Elysées. Och många av författarna, som också bor där i kvarteren, beskriver hur deras muslimska grannar är lika förfärade som de själva är. Naturligtvis. För våldet slår lika hårt mot alla.

Men några vågar ta ett steg längre, trots att det bara gått en vecka sen blodbaden ägde rum. Det är något med ordvalen som skevar tycker Jérôme Ferrari. Med rötterna på Korsika och tidigare bosatt i Abu Dahbi har han kanske mer av en dubbel blick på det som händer. Han tycker det är något som klingar falskt i beskrivningen av fotbollsstadion som en plats för brödraskap, där det regelbundet väller fram kärleksvågor av tsunamistorlek. Var kom det språket ur radion ifrån? Och ännu mer förfärad blir han när en journalist på France Inter slår fast att de nog är dags att öppna en fransk motsvarighet till USAs Guantanamo.

Rakast av alla är den libanesiske författaren Charif Majdalani. På torsdagen hör de franska vännerna av sig efter attentatet i Beiruts södra shiitiska förorter, skriver han. Sen smäller det i Paris. Västvärldens misslyckade politik i Arabvärlden under decennier - finns det inte tid att bråka om nu. "Krossa IS och gör det nu. Vi lever i en känslig tid där barbariet kan segra över kulturen och civilisationen", skriver han.


Cecilia Blomberg
cecilia.blomberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".