Joachim Trier vann Bronshästen - igen

För andra gången tar den norske regissören Joachim Trier hem det finaste priset på Stockholms filmfestival. Hans internationella debut "Louder than bombs" tilldelas Bronshästen och han tackar festivalen för mötet med Isabelle Huppert.

-Det är helt vilt alltså, säger en mycket glad regissör på klingande norska när han fått beskedet om vinsten.

Sist han var i Stockholm och tävlade, med "Oslo, 31 augusti" (2011) gick det också bra. Det komplexa dramat om ett dygn i en mans liv vann Bronshästen och efter prisutdelningen träffade han skådespelaren Isabelle Huppert, som han alltid har beundrat.

-Då var jag i gång med planerna för "Louder than bombs" och när jag träffade henne föll bitarna på plats och nu har det gått "full circle". Det är verkligen rörande, jag får tacka festivalen.

"Louder than bombs" spelades in i New York och förutom Isabelle Huppert medverkar också Gabriel Byrne och Jesse Eisenberg. Världspremiären ägde rum i huvudtävlingen i Cannes i våras och nu sätts filmen upp i 100 länder. Svensk biopremiär blir det den 18 december.

-Det är idealt att kunna växla mellan att jobba på engelska, i större sammanhang och i lite mindre, norska. Nästa film gör jag nog i Norge igen, jag har tankar om en lokal historia, säger Joachim Trier.