"Vinterresa" på Helsingborgs stadsteater

2:14 min

Dramatikern Elfriede Jelinek, själv klassiskt skolad pianist, skrev 2011 en pjäs utifrån Franz Schuberts ”Vinterresa” – 24 tonsatta dikter av Wilhelm Müller som blev klar 1827, ett år innan kompositörens död. Schubert skrev ”Vinterresa” om den vilsne vandraren för piano och mansröst och Jelinek skrev sin pjäsversion för piano och en teaterensemble – och nu när pjäsen har svensk urpremiär på Helsingborgs stadsteater i översättning av Maria Tellander, i musikarrangemang av Tommy Jonsson och i Melanie Medelinds regi, står sex skådespelare på scen.

Maria Edström var på premiären

Och ja, visst kommer hon in en sväng, Erika Kohut, Jelineks pianolärarinna i Malena Laszlos gestalt och mästrar Joachim Olssons pianist som sitter vid flygeln mitt på scenen. Elfriede Jelineks kärlek till Schubert är passionerad men inte ett dugg devot, här blandas allt in denna romantikens vintersvit; Heidegger, Natascha Kampusch, Rosa Luxenburg och den psykiskt sjuke fadern. Gitarriff, skidåkare, Euro-kriser och mobiltelefoner likaså.

 Och kanske har Jelinek, för att tala med Horace Engdahl, inte bara sett det vackert sorgsna i Müllers dikter, utan också det bittra, hånfulla, trotsiga. Sångcykeln med sitt ”Som främling har jag kommit, som främling ska jag gå” känns nästan som en rubrik till Jelineks värv.

 Regissören Melanie Mederlind, som faktiskt var den som redan 2003 introducerade Jelinek i Sverige, har på det hela taget mycket god hand med både de typiska textmassorna och en ensemble som kan sjunga, dansa och vara närvarande och hur ska jag säja, giltig i en text som liksom inte bjuder skådespelaren på nåt gratis.

 Vissa partier med talkör blir lite statiska men andra lever desto mer; som när Erik Borgeke och Gustav Bloom förklarar Heideggers filosofi - två hobbitar i en alp-fantasy eller som på en begravning där Natalie Sundelins sörjande låter som en gammal svensk långfilm men ändå är så rörande eller som när sången ”Posten” blir till mobilens ”vara-i-världen” för att tala med Heidegger eller där Rafael Pettersons Franz Schubert med krås och allt roat åser spektaklet.

 Och så Maria Lindström som Döden med vitblond hor-peruk och hon både sluter och öppnar föreställningen med sin sång om den uppgivne positivhalaren.

För vill någon egentligen höra den andres vevande och sånger? Jelinek fortsätter att låta, ur traditonen och in i samtiden och ja, härligt är det att höra på Helsingsborgs stadsteater.