Från filmen "Den unge Zlatan".
Från filmen "Den unge Zlatan".

Filmen om Zlatan en snackis i Amsterdam

Lisa Bergström rapporterar från Amsterdam
2:17 min

I Amsterdam så pågår den internationella dokumentärfilmfestivalen IDFA. Och där var det igår kväll premiär för "Den unge Zlatan" en film av Magnus och Fredrik Gertten.

P1-morgon (23/11). Ett längre samtal om nya Zlatan-filmen

Filmen visar början av Zlatans fotbollskarriär från MFF till Juventus. 

Filmen om Zlatan visas i mästarklassen här på IDFA.
Och det betyder mycket att få visa sin film här för de dokumentärfilmsregissörer som väljs ut.

– Det är den festivalen som alla talar om, säger svenska regissören Tora Mårtens.

Hon har just visat sin film "Martha och Niki", en berättelse om två dansare som chockar hiphopvärlden med att vinna danstävling efter danstävling
Och hon är på IDFA för första gången. Hennes intryck är efter några dagar här att det känns lite gammeldags.

Trenden i år är att det är ganska traditionella filmer som visas med intervjuer och scener i kronologisk ordning. Inte alltid så nyskapande vare sig vad gäller själva berättandet eller bildlösningarna.

Det är stabila och bra dokumentärer som visas om gripande öden, krig eller kända personer, men jag kan längta efter den konstnärliga verkshöjden.

En annan spaning som regissören Tora Mårtens gjort under sitt första besök på IDFA är att det är en övervägande del manliga regissörer i programmet.

– Det känns fortfarande som att det är mycket manliga regissörer. Det tycker jag är lite lustigt, för det finns ju otroligt många kvinnliga regissörer.

Vid en räkning kan jag konstatera att hennes iakttagelse stämmer.  I exempelvis mästarklassen är det fyra filmer som regisserats av kvinnor av 24 möjliga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".