Malmö Opera. Foto: Werner Nystrand
Malmö Opera. Foto: Werner Nystrand

Få kvinnliga dirigenter i Malmö

4:44 min

Antalet kvinnliga dirigenter är kraftigt underrepresenterade på svenska musikinstitutioner. En av de allra sämsta är Malmö opera och musikteater. Där har man inte en enda kvinnlig dirigent innevarande år, och har de senaste åren bara haft enstaka kvinnliga dirigenter eller kapellmästare i mindre produktioner.

– Vi är naturligtvis inte alls nöjda med att det är på det sättet, säger Henrik Marmén som är orkesterchef. Men när vi väljer dirigenter försöker vi alltid hitta en optimal profil och jag har flera gånger fört fram kvinnliga namn, men sedan har det hänt något som gjort att det inte gått. Det kan till exempel handla om att ett antal viktiga datum inte passar.

Vi talar ju om flera hundra föreställningar, är kvinnorna upptagna under alla de föreställningarna?

– I en opera eller musikalproduktion så är det kritiska själva framtagandet av föreställningen där du har en period på upptill åtta veckor där dirigenten måste vara på plats. Och om en dirigent du vill ha inte har möjlighet någon enstaka vecka så går det att lösa, men är det för mycket så går det inte.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista