De nominerade i kategorin Årets barn- och ungdomsbok. Foto: Wilhelm Stokstad / TT
De nominerade i kategorin Årets barn- och ungdomsbok. Foto: Wilhelm Stokstad / TT

Viveca Bladh tippar barn- och ungdomspristagare

Viveca Bladh om nominerade i barn- och ungdomskategorin
2:01 min

Viveca Bladh, bevakar barnkultur för Kulturnytt och har läst de nominerade i barn- och ungdomskategorin inför kvällens Augustprisutdelning.

– Det är ju som vanligt en enorm bredd från läsning för de allra minsta till böcker för unga vuxna som slåss om plats i samma kategori - och det är svårt att ställa en bra bok för en treåring som Emma Adbåges "Nu är det sent" mot romaner för unga. Men i år har det för första gången hänt att två serieböcker blivit nominerade: Hanna Gustavssons "Iggy 4 ever" och "Din tur Adrian" av Helena Öberg och Kristin Lidström som båda går rakt in i läsaren med både bilder och berättelser som båda tar upp rädslan att inte höra till fast med helt olika bildspråk och berättelser.

Vilken bok gissar du på tar hem priset?

– Jessica Schiefauer har fått priset tidigare och jag tror att hon ligger riktigt bra till även med "När hundarna kommer", de är en berättelse om en ung kille som misshandlas till döds men berättat ur förövarens familjs perspektiv och vad som händer med människorna runt omkring. Den känns verkligen unik och sällan berättad historia om unga förövare.

Vilken tycker du själv är värd att få priset?

– "Din tur Adrian" gjorde starkt intryck på mig, det är liksom i hela sin utformning en bok om ord, men där orden ofta fattas huvudpersonen och då måste man titta riktigt noga på bilderna istället.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".