Nävertoffla att mötas i. Foto: Ina Marie Winther Ashaug/Världskulturmuseet.
1 av 2
Nävertoffla att mötas i. Foto: Ina Marie Winther Ashaug/Världskulturmuseet.
Sova i hängmatta. Foto: Ina Marie Winther Ashaug/Världskulturmuseet.
2 av 2
Sova i hängmatta. Foto: Ina Marie Winther Ashaug/Världskulturmuseet.

Små och stora konflikter tar plats på Världskulturmuseet

2:42 min

Att höra till och få vara tillsammans kan prägla barn för resten av livet i hur man som vuxen löser konflikter. Och i dagar av terrorattacker tampas många vuxna med att försöka förklara konflikter för barn. Nu öppnar Världskulturmuseet i Göteborg utställningen Tillsammans – en av de största museet gjort, som ska pågå i minst tio år.

I två år har utställningsproducenten Lena Stammarnäs arbetat med att ta fram ett tema som berör identitet, tillhörighet och integration.

 – Så vi intervjuade två hundra personer och fick som den starkaste kandidaten temat Tillsammans. Att det skulle bära våra frågor: den här utmaningen: "vi måste leva tillsammans, vi kan det, det är värt mödan men det kan vara svårt", säger Lena Stammarnäs.

En slags orgelpipor och träxylofoner uppe på utställningens berg bjuder in besökaren att spela tillsammans med någon annan nere i grottan, i andra delar av utställningen kan man krypa upp i en gigantisk hängmatta och sova tillsammans eller dansa eller spela spel om hur man kan lösa konflikter.

Men i fokus finns 1000 föremål från hela världen som barn varit med och valt ut och som kan berätta om hur människan genom historien hanterat hur det är att leva tillsammans: masker med olika ansiktsuttryck, hattar för att passa in eller sticka ut... Extra fokus har varit på att göra allt tillgängligt vare sig man går, kryper eller kör rullstol eller har språket. Och under det två åren av förberedelser har museet fått tänka om några gånger.

– Vi hade väl trott att de hade lite andra frågor till föremålen än just vad är det? Var kommer det ifrån? Och vad är det gjort av? Vi trodde att vi kanske skulle få mer fantasifulla frågor men det är det som både barn och vuxna varit mest intresserade av. Och det är kanske inte så jättekonstigt egentligen– materialitet och det taktila är väldigt stort för barn, det är mest vi vuxna som glömmer av det när vi blir vuxna, men just hur gammalt det är- inte så intressant.

Kontrasten mellan den ombonade och trygga utställningen och den senaste veckornas världshändelser av våld mellan människor - den känns stor - de där konflikterna man som man som vuxen kan få svårt att förklara för barn.

– Man kan naturligtvis lyfta både små frågor om att bråka och bli sams, som vi har som ett tema, eller förstå varandra, på vilken nivå man önskar. Det går att lyfta väldigt stora politiska och globala frågor utifrån de teman som vi valt tillsammans med barnen här.

– Man kan väl också säga att med en sådan här utställning kan vi ge alternativ till hur man hanterar konflikter; alternativ till hot och våld. Konflikter kan vi aldrig undvika men hitta verktyg för hur man kan lösa upp konflikter och hitta samförstånd, säger Ann Follin, överintendent Världskulturmuseerna.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista