Ulf Palme och Signe Hasso i Sånt händer inte här från 1950. Foto: Louis Huch/Svensk Filmindustri
Signe Hasso tillsammans med Ulf Palme. Foto: Louis Huch/Svensk Filmindustri

Umeå Europeiska Filmfestival hyllar fem hundraåringar

Clara Gustavsson, curator: "Det finns jättemycket man kan lära sig av de här filmerna"
2:17 min

I dag invigs Umeå Europeiska Filmfestival. En av programpunkterna kallas "Ljuvliga jubilarer". Det är en hyllning till fem svenska skådespelare som föddes för 100 år sedan.

– Filmen som media är ett otroligt bra verktyg för att uppdatera och nyansera historien. Här kan man se då hur vi hanterade att vi var så kallat neutrala under andra världskriget, hur man skämtade om vissa människor, hur man så på icke-heterosexuella relationer. Det finns jättemycket man kan lära sig av de här filmerna. Sedan kan man ju bara se dem bara för att det är fantastiskt skojigt eller vackert också, säger Clara Gustavsson som är curator för filmavdelningen "Ljuvliga jubilarer".

Hon vill slå ett slag för fem svenska filmprofiler som skulle fyllt 100 år i år om de levat: Sickan Karlsson, Hasse Ekman, Birgit Tengroth, Signe Hasso och Ingrid Bergman.

Festivalen i Umeå visar bland annat Intermezzo, den svenska versionen från 1936, med Ingrid Bergman, och i regi av Gustav Molander. Och Flicka och hyacinter från samma år, i regi av Hasse Ekman och med Birgit Tengroth i en av rollerna.

– Det är ganska ofta som det finns rasistiska eller sexistiska detaljer i något skämt eller någon sekvens i en del filmer från till exempel 30- eller 40-talet. Jag kommer att göra små introduktioner inför alla filmer och förhoppningsvis ge lite grand bakgrund och kontext, säger Clara Gustavsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".