Jonas Hassen Khemiri. Foto: Maja Suslin/TT
1 av 4
Jonas Hassen Khemiri. Foto: Maja Suslin/TT
Jessica Schiefauer. Foto: Vilhelm Stokstad/TT.
2 av 4
Jessica Schiefauer. Foto: Vilhelm Stokstad/TT.
Karin Bojs. Foto: Ulrica Zwenger.
3 av 4
Karin Bojs. Foto: Ulrica Zwenger.
Pristagarna Jessica Schiefauer, Rasmus Bjerkander, Karin Bojs och Jonas Hassen Khemiri, när Augustpriset 2015 delas ut på Konserthuset i Stockholm. Foto: Maja Suslin/TT
4 av 4
Pristagarna Jessica Schiefauer, Rasmus Bjerkander, Karin Bojs och Jonas Hassen Khemiri, när Augustpriset 2015 delas ut på Konserthuset i Stockholm. Foto: Maja Suslin/TT

Augustprisvinnare Hassen Khemiri

3:39 min

Årets Augustpris i den skönlitterära kategorin går till "Allt jag inte minns" av Jonas Hassen Khemiri. Författaren nominerades till priset redan 2006, men fick då se sig besegrad av Susanna Alakoski.

Hör intervjuer även med Jessica Schiefauer och Karin Bojs i länkarna nedan

Recension. Anneli Dufva om "Allt jag inte minns" av Jonas Hassen Khemiri

P1-morgon. Jonas Hassen Khemiri och Jessica Schiefauer – dagen efter

Jonas Hassen Khemiris "Allt jag inte minns" kretsar kring ett dödsfall, men är lika mycket en beskrivning av minnets bedräglighet, kärlek, våld och oförlåtliga svek. Allt skrivet på en "raffinerat nedtonad prosa där de papperslösas och kriminellas skuggtillvaro kolliderar med Solsidan", skriver juryn i sin motivering.

- Att något jag skrivit kan väcka känslor till liv i någon som läser det är helt fantastiskt, det är trolleri i miniatyr, säger Jonas Hassen Khemiri.

"Allt jag inte minns" är en väldigt personlig bok om minne och förlust

- Det kommer från två personliga förluster som jag inte riktigt blivit klar med. En nära vän som gick bort, och så min mormor som förlorade sitt minne på ganska kort tid. Så det är ett försök att förstå, att se vad som händer när minnet sipprar iväg, och undersöka om man med ord kan lappa ihop en människa. Jag är inte säker på att det går, men det är ett försök.

Att boken har träffat människor på ett annat sätt än de tidigare har han också märkt:

- Med tidigare böcker har människor velat prata om boken, med den här boken så har de  kommit och delat med sig av erfarenheter av att ha förlorat någon., säger Jonas Hassen Khemiri.Årets Augustpris i barn- och ungdomsboksklassen gick till "När hundarna kommer" av Jessica Schiefauer. Det är andra gången som Jessica Schiefauer tilldelas Augustpriset, 2011 fick hon det för "Pojkarna".

– Jag tänker nog prata lite längre än vad folk kommer att tycka är lämpligt, sade Jessica Schiefauer i sitt tacktal.

Men det fanns en anledning till det, konstaterade hon. Och det är att priset i barn- och ungdomskategorin ofta får väldigt lite plats i rapporteringen dagen efter galan. Ett mycket dåligt ställningstagande, menar Schiefauer, som frankt föreslog att Augustpriset borde dela ut fyra priser i kategorin, för att ge barn- och ungdomslitteraturen det utrymme genren är värd.

– Barnen ska få sin fantastiska litteratur och det ska få dem att gå vidare om 20 år så att det finns läsare som kan läsa vuxenlitteraturen. Jag tycker att vi delar upp pengarna också. Augustpriset kan vara på 75 000 kronor, sade hon.

Historien om hur den tonårige Anton under grupptryck dräper en klasskamrat, och hur familjen påverkas av det efterföljande händelseförloppet, har funnits hos henne länge. Notiser i dagspressen om att en film som handlar om John Hron-mordet var under inspelning fick henne att fullfölja ungdomsromanen som berättar om hur lätt det är att dras med, i en önskan om att få tillhöra.

Årets Augustpris i fackboksklassen gick till "Min europeiska familj. De senaste 54 000 åren" av Karin Bojs. Boken är en släktkrönika av det ovanligare slaget, där dna-spår för läsaren tusentals år bakåt i tiden och ger ny kunskap om européernas "högst blandade ursprung".

"Sällan har 54 000 år flutit så lätt och så lärt", konstaterar juryn om vetenskapsjournalisten och författaren Karin Bojs omfattande berättelse om vår historia.

– Jag säger som Szymborska när hon fick ta emot Nobelpriset: Tack, tack, tack! sade Karin Bojs i sitt mycket korta tacktal.

"Den överlägset svåraste kategorin", sade konferencieren Melinda Kinnaman inför utdelningen av fackbokspriset. I kategorin konkurrerade böcker med så vitt skilda teman som den svenska narkotikapolitiken, skräckfilmsikonen Norman Bates och skådespelaren Anthony Perkins samt européernas "högst blandade" ursprung.

Årets Lilla Augustpris går till "Den på intet vis speciella" av Rasmus Bjerkander från Linköping. Pristagaren fick ta emot priset ur kulturminister Alice Bah Kuhnkes hand i Konserthuset i Stockholm. Priset om 15 000 kronor delas ut till skribenter mellan 16 och 20 år.
-Jag har inte riktigt vågat satsa på att bli författare, men nu ska jag nog göra det, sade Rasmus Bjerkander som heller inte vågat förbereda något vinnartal.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista