Mall of Scandinavia (rätt format). Foto: Karsten Thurfjell/Sveriges Radio.
Mall of Scandinavia. Foto: Karsten Thurfjell/Sveriges Radio.

Karsten Thurfjell går vilse i jakten på meningen med livet i Mall of Scandinavia

"Efter 20 minuters rundvandring i den gigantiska Bermudatriangeln är jag vilse och kan inte hitta entrén jag kom från"
4:19 min

I förra veckan manifesterade sig arkitekturen och byggbranschen med några spektakulära evenemang. I Solna invigdes den stora gallerian Mall of Scandinavia, samtidigt som Arkitekter och byggare hade sina branschdagar. Bland deltagarna fanns Karsten Thurfjell som samlat några intryck.

Det var publikrekord på årets arkitektgala och kvällens animerade middag i Blå Hallen. Det är en arkitektkår som tycks må rätt bra, gott om jobb är det, för det byggs intensivt, åtminstone i storstäderna, och mängden yngre kvinnliga arkitekter som avsevärt avgubbat kåren är märkbar. Middagen aväts efter en dag fylld av seminarier på Karolinska Institutets nya konferensbyggnad Aula Medica, ritad av Gert Wingårdh, förstås, och finansierad av HM-familjen Persson. En vacker och spektakulär byggnad som vanligt, med bra balans mellan dom obligatoriska blanka glasytorna och rejäla, mer modesta ekdetaljer.

På seminariet uppträder bland andra regeringens särskilde utredare av arkitektur och design Christer Larsson, som retat upp många i kåren med förslaget att lägga ner ArkDes. Detta arma museum som knätrollades fram under den forna alliansregeringen, vars kulturpolitik gick ut på att inget fick kosta mer, utan helst mindre, och löste därför frågan om vi nånsin skulle få ett designmuseum med att det fick flytta in hos Arkitekturen, en nödlösning som blev fatal för museets riktning. Kanske tycker malmöbon Christer Larsson att Stockholm ändå har så många museer, men hela resonemanget, att Sverige, detta välmående land med ett stort och utbrett intresse för arkitektur och design inte skulle ha råd att ha ett nationellt museum för arkitektur, och ett för design, är helt enkelt befängt.

Nå, denna afton är tongångarna muntra, för årets priser delas ju ut, Och är det inte Wingårdh så är det Videgård som tar hem dem. Bolle Thams & Martin Videgårds kontor tar hem både villapriset, och sedan för andra gången det finaste, Kasper Sahlinpriset för Årets Bästa Byggnad, den nya Arkitekturskolan på KTH i Stockholm, med roströd rundad fasad, som dessutom är energisnål, trots stora ateljéfönster.

Välkommet var att AQ tog hem landskapsarkitekternas Sienapris för Hörsalsparken i Norrköping, en av dessa ickeplatser mitt i shoppingcity som nu blivit en flitigt använd, ymnigt grönskande yta att pausa i eller gena över, via en storslagen trappa med små vattenfall.

Hörsalsparken ligger mittemot Domino, en rätt anskrämlig men välbesökt galleria som håller stånd mot Norrköpings båda perifera köpcentra, numera kallade handelsplatser, som på sedvanligt vis utarmar landsortens stadskärnor.

Mitt under arkitektgalans middag möter jag Gert Wingårdh, som måste avvika för att dela ut pris på Betonggalan. Betonggalan?! Finns det en sån? Jorå, och den pågår som av en händelse på Berns, exakt samtidigt som arkitekterna firar i Blå Hallen.

Inte så konstigt att han ska dit, för Gert Wingårdh står också för ritandet av nyöppnade Mall of Scandinavia, köpcentret intill Friends Arena i Solna, och störst av alla. Ja, det är så stort så att han låtit dom höga och vidsträckta gångstråken meandra en aning för att inte framstå som oändliga och framkalla torgskräck. Meningen med livet i MOS är att man ska kunna hänga där ett bra tag, för det är ovanligt välförsett med matställen, och några med höga ambitioner, ja till och med den första norska restaurangen, bara en sån sak.

Efter 20 minuters rundvandring i den gigantiska Bermudatriangeln är jag vilse och kan inte hitta entrén jag kom från. Räddningen blir det taktfasta soundet från grabbarna på Joe & the Juice. Visst ja, det var där jag kom! Räddad av råsaften!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".