Konstnären och poeten Ashraf Fayad. Kulturnytts konstkritiker Mårten Arndtzén. Foto: Youtube/Sveriges Radio
Konstnären och poeten Ashraf Fayad. Kulturnytts konstkritiker Mårten Arndtzén. Foto: Youtube/SR

"Dödsdom mot konstnär har sänt chockvåg genom konstvärlden"

3:58 min

Den palestinske konstnären och poeten Ashraf Fayadh har dömts till döden i Saudiarabien efter nästan två år i fängelse. Kulturnytts konstkritiker Mårten Arndtzén kommenterar fallet i ljudklippet ovan.

Länk till reportage om utställning som Fayadh kurerade längst ned i artikeln

Ashraf Fayadh har funnits skyldig till blasfemi, och en av hans diktsamlingar har framlagts som bevis. Han har nu 30 dagar på sig att överklaga domen.

Enligt brittiska The Guardian saknade Ashraf Fayadh ett juridiskt ombud under rättegången.

Fayadh, dömdes i maj förra året till fyra års fängelse och 800 piskrapp. Domen överklagades, men det avslogs och efter det prövades hans fall på nytt, och nu har han alltså dömts till döden.

Kulturnytt får via telefon kontakt med brittiska Stephen Stapleton, som leder konstnärsorganisationen Edge of Arabia där Ashraf Fayadh ingår (lyssna på hela intervjun i ljudklippet nedan).

– Han är min kollega, han är min vän, men han är också en central person i mötet mellan den internationella konstvärlden och den saudiarabiska konstscenen, säger Stephen Stapleton.

Stephen Stapleton, som leder konstnärsorganisationen Edge of Arabia, var nyligen i kontakt med Ashraf Fayadh:

– Han är extremt tacksam för det engagemang som vuxit fram för att få honom frigiven. Just nu pågår den kampanjen för fullt, säger Stapleton.

Och nu växer protesterna mot beskedet om dödsdomen.

Chefen för konstmuseet Tate Modern i London, Chris Dercon, den brittiska poeten Carol Ann Duffy, och den egyptiske författaren Ahdaf Soueif är några av dem som nu vill att saudiska rättsmyndigheter ska ändra domen. Det skriver The Guardian på onsdagen.

Flera yttrandefrihetsorganisationer har också skrivit under ett uttalande där de fördömer domen.

Fayadh var 2013 kurator för en utställning med saudiarabisk konst på konstbiennalen i Venedig. Han är också medlem i den brittisk-saudiska konstnärsorganisationen Edge of Arabia. Kulturredaktionens Mårten Arndtzén besökte denna sidoutställning på Venedigbiennalen (lyssna på hans rapport från 2013 i ljudlänken här nedanför).


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista