Om två år beräknas arbetet med det digitala kvinnobiografiska lexikonet vara klart, berättar historieprogfessor Maria Sjöberg. Foto: Mina Benaissa/SR
Om två år beräknas arbetet med det digitala kvinnobiografiska lexikonet vara klart, berättar historieprogfessor Maria Sjöberg. Foto: Mina Benaissa/SR

Första svenska digitala kvinnobiografiska lexikonet

Historieprofessor Maria Sjöberg: Kommer synliggöra kvinnors insatser
2:35 min

Nu skapas för första gången ett digitalt biografiskt lexikon över kvinnor som haft betydelse för den svenska historien och samhällsutvecklingen. Uppslagsverket kommer vara klart om två år och ska tas fram av en forskarredaktion på Göteborgs Universitet.

-Vi testar att söka på Ulrika Pasch ….. säger Maria Sjöberg, professor i historia vid Göteborgs Universitet.

Ulrika Pasch var en svensk konstnär, född 1735, ledamot i Konstakademin.

– Nej, hon finns inte. Men hennes pappa finns nog med, säger Maria Sjöberg och fortsätter söka i ett biografiskt lexikon på nätet.

Det är så här det kan se ut när man söker på just kvinnor i personhistoriska lexikon: förbisedda, bortglömda eller okända. Kvinnor som haft betydelse för samhällsutvecklingen, men som vi ändå vet väldigt lite om. Bortsett från samhällets toppskikt, så som drottningar.

De kommande två åren kommer Maria Sjöberg tillsammans med litteraturprofessor Lisbeth Larsson leda en forskarredaktion på Göteborgs Universitet som ska jobba med att sammanställa, hitta och berätta om kvinnor som borde ha en plats i liknande biografier.

– När man ska skriva till exempel filosofins, konstens eller samhällets historia och ska grunda det på personer som varit viktiga för samhällets utveckling så är det nästan bara män man hittar i traditionella uppslagsverk. Så vårt kvinnobiografiska lexikon kommer synliggöra kvinnors insatser på en rad olika områden, säger Maria Sjöberg.

Ungefär 1000 artiklar kommer att ingå i lexikonet. Det finns en rad kriterier för att plats. Bland annat så ska kvinnan har en anknytning till Sverige, ha varit pionjär inom något område eller bidragit till samhällsutvecklingen både här eller internationellt under sin livstid. Ambitionen är att starta kring Medeltiden och sedan jobba sig fram till våra dagar.

Man kommer aktivt jobba med mångfalden, berättar Maria Sjöberg. Så att det inte blir en övervikt på just redan välkända personer ur samhällshistoriens toppskikt, så som drottningar.

– I ett samhälle där människor inte har eller har haft samma resurser och villkor så kommer man aldrig undan klassaspekten, så inte heller i det här lexikonet. Men i och med att vi har vida kriterier och många fält, till exempel populärkultur, så har vi en viss förutsättning att nå en del av de kvinnor som annars skulle ha fallit utanför ett nationellt biografiskt lexikon, säger Maria Sjöberg .

 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".