Lydia Davis. Foto: Jessica Gow/Scanpix
Lydia Davis. Foto: Jessica Gow/Scanpix

Lydia Davis skriver noveller att stanna kvar i

Som ingen annan om kor och sorg lite då och då
2:32 min

Den amerikanska författaren Lydia Davis anses vara kortprosans mästare men är mycket sparsmakat översatt till svenska. Häromåret kom textsamlingen ”Samarbete med fluga” och nu ”Jag har det rätt bekvämt men skulle kunna ha det lite bekvämare och andra noveller” i översättning av Malin Bylund Westfelt.

Jag minns den där sommaren när jag låg på en solstol i skuggan och läste ”Samarbete med fluga”, hur hänförd jag var över Lydia Davis förmåga att komprimera och koncentrera och extrahera sin texter tills allt överflödigt var borta.

Därför är mina förväntningar på uppföljaren skyhöga, och det är inte utan att jag inledningsvis blir en aning dämpad. Måste hon skriva ner drömmar, sina egna och andras, vet hon inte att det inte finns något tråkigare, om så på fem rader. Och varför envisas hon med att göra egna avkok på Flauberts brev?

Men så kommer en lång iakttagelse över kor på ett fält: Det är så ofta de står blickstilla. Men när jag tittar upp igen några minuter senare är de ändå någon annanstans, och står blickstilla igen.

Och precis när jag åter tröttnat på en putslustig aforism skriver hon som ingen annan om döden och sorgen, eller hur föremålen i köket låter om man bara lyssnar uppmärksamt. Lydia Davis har under decennier av skrivande mutat in en helt egen genre – kortkortprosa - men hon är i den här samlingen nästan ännu bättre i det långa ganska traditionella novellformatet. Jag har sen länge hennes samlade texter på nattduksbordet och läser lite här och där då och då och jag tror det är så man ska göra även med denna bok.

Om det finns en ordning är jag inte kapabel att hitta den. Så låt den här boken ligga till sig. Läs ibland. Du kommer alltid att hitta några sidor du behöver. Ibland är titlarna längre än texterna. Kanske för att det är som hon skriver i ”Inte intresserad”: jag är inte trött på alla bra böcker, jag är bara trött på romaner och berättelser. Jag vill inte bli uttråkad av någon annans fantasi. Och det hinner man inte riktigt bli bland treradingar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".