Jessica Schiefauer. Foto: Vilhelm Stokstad/TT.
Jessica Schiefauer. Foto: Vilhelm Stokstad/TT.

Inga planer på att införa ny priskategori

Gunilla Brodrej: Det är vitt skilda konstnärliga uttryck
1:33 min

Flera röster höjs för att Augustpriset för införa en ny priskategori, och dela upp barn- och ungdomskategorin i två priser. Men det är inte aktuellt säger Svenska Förläggareföreningen.

I går kväll tilldelades Jessica Schiefauer Augustpriset för Årets svenska barn- och ungdomsbok. I sitt tacktal passade hon på att påpeka att hon tycker att priset borde delas upp i en barnkategori och en ungdomskategori. I morse utvecklade hon resonemanget i P1 morgon.

– Det uttryck som du behöver använda när du ska jobba med text och bild är ett helt annat, jag behärskar inte det. Och jag tror att många som jobbar med bild inte behärskar det som jag gör.

Även Kulturnytts Viveca Bladh var inne på samma spår i gårdagens Kulturnytt inför att priset skulle delas ut.

– Det är en enorm bredd som vanligt, på läsning för de allra minsta till böcker för unga vuxna och de ska slåss i samma kategori och det är väl nästan omöjligt att göra det valet.

Och kritiken kommer även från fler håll. Kulturskribenten Gunilla Brodrej föreslog i Expressen i dag att priset skulle delas upp. Hon menar att böcker för treåringar och sjuttonåringar har vitt skilda konstnärliga uttryck.

– Många av de mycket avancerade bilderböcker som skapas i Sverige för barn har gjorts av personer som gått på konsthögskolor och gör så fantastiska bilder att de nästan inte behöver en text. Och ska man då ställa en sådan bok mot en äventyrsroman, det är så vitt skilda konstnärliga uttryck, säger Gunilla Brodrej.

Men Kristina Ahlinder, vd på Svenska Förläggareföreningen som delar ut priset, säger att det inte finns planer på att ändra kategorier.

– Att det kommer upp en synpunkt på att någon kategori är för stor eller att det saknas en kategori, det har vi varit med om många gånger förut. Det här kommer upp då och då, säger Kristina Ahlinder på Svenska Förläggareföreningen.

– Det ligger inte på bordet nu eller diskuteras nu. Priset är så etablerat och åtnjuter stor respekt, ska man ändra det krävs ordentlig utredning och analys, säger hon.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".