Kompositören och musikern Bengt-Arne Wallin. Foto: Claus Gertsen/SCANPIX
Kompositören och musikern Bengt-Arne Wallin. Foto: Claus Gertsen/SCANPIX

Jazzmusikern Bengt-Arne Wallin död

Utdrag ur en vallåt med Bengt-Arne Wallin
0:59 min

Jazzmusikern, trumpetaren och kompositören Bengt-Arne Wallin är död.

Bengt-Arne Wallin var en av centralgestalterna när svensk jazz började gifta sig med svensk folkmusik i slutet av 50-talet.

På inspiration av vännen, den amerikanska jazzmusikern och kompositören Quincy Jones som bodde i Sverige på den tiden, spelade Wallin in en rad folkmelodier i egna arrangemang. Skivan hette "Old folklore in swedish modern", kom 1962 med Wallin själv och orkester och blev en storsäljare och en öronöppnare för svensk jazz utomlands. För den tilldelades Wallin också det prestigefulla priset Gyllene skivan.

Wallin spelade med sin tids stora jazzmusiker, till exempel i Arne Domnérus olika band och Harry Arnolds radioband innan han lade trumpeten på hyllan i mitten av 60-talet.

Vid sidan av jazzmusik skrev han också musik för teaterscenen och filmduken och han hade flera bidrag med i Melodifestivalen. Bland bidragen fanns "Nygammal vals" som framfördes av Lill Lindfors och Svante Thuresson och vann den svenska uttagningen 1966. Ett annat bidrag var "I annorlunda land" med gruppen Glennmarks 1974.

Han var också pedagog för många av dagens musiker, på Musikhögskolan i Stockholm.

Bengt-Arne Wallin blev 89 år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".