Pressbild från Non Stop entertainment. Det vita folket. Bild: Minka Jakerson.
1 av 2
Pressbild från Non Stop entertainment. Det vita folket. Bild: Minka Jakerson.
Filmregissören Lisa Aschan, aktuell med filmen " Det vita folket". Foto: Lars Pehrson / SvD / TT
2 av 2
Filmregissören Lisa Aschan. Foto: Lars Pehrson / SvD / TT

Det vita folkets maktlösa makt

2:54 min

I dag har regissören Lisa Aschans film ”Det vita folket” biopremiär. 2011 långfilmsdebuterade Lisa Aschan med Guldbaggebelönade "Apflickorna" - ett sexuellt laddat drama om makt och vanmakt. Kulturredaktionens Maria Georgieva har sett "Det vita folket". 

Alex väntar på att bli utvisad. Hon är på en plats som ser ut som ett fängelse, men som inte kallas för det. Från sekunden Alex anländer är hon fast besluten om att rymma.

Filmen handlar om sex inlåsta människors kamp för överlevnad. Alla är frihetsberövade. Utvisningar ska verkställas effektivt med hjälp av post-it-lappar på en whitebord-tavla: "Jour, inskrivning, fika", står det bland annat.

Ondska som fenomen utforskas bland annat av den tysk-judiska filosofen, Hannah Arendt.1964 skrev hon "Den banala ondskan" om en av de ledande organisatörerna av förintelsen, SS-officeren Adolf Eichmann. I Arendts rapporter framstår Eichmann mer som en byråkrat som förhåller sig till spelreglerna i ett system.

En man som däremot bryter sig loss från byråkratins spelregler är Josef, som spelas av Issaka Sawadogo. Samspelet mellan honom och Vera Vitali, tidigare känd från tv-serien Hinsehäxan, är makalöst bra.

Fotot är fängslande. Plötsligt är det som att vara mitt i en tavla, bland snötäckta Lars Lerin-björkar i vinterlandskap. Ibland ser jag influenser från den ryske regissören Andrej Tarkovskijs vida tagningar. Som tydliga kontraster mot den klaustrofobiska förvaret. Det finns också närvarande science fiction-känslor i filmen, som berättar samhällskommenterande om nutiden.

Ibland påminner också grepp i "Det vita folket" om Milos Formans film "Gökboet". Här härskar också byråkratins rutiner, och drömmar om frihet. I stället för pillerknaprandet och samtalsterapin i Gökboet lindras ångest med avslappningsövningar och mindfulness i grupp.

Vilka är då "det vita folket?" Det ligger i betraktarens öga. Vitheten är kopplad till hierarkier på en arbetsplats. Till en början får man endast se vita människor som väntar på att bli utvisade. Ska man få mer medkänsla för att vissa av de är vita?

Leken med perspektiven funkar så där eftersom det övertydligt spelar på betraktarens fördomar. Man kan också se det som en liknelse, där så kallade "vita flyktingar" ska få en svensk publik att vakna upp av nån sorts magisk igenkänning.

En av fördelarna med att döma ut karaktärerna tidigt i filmen är att man som åskådare börjar förhålla sig till vad de gör, hur de agerar. Är Pernilla Augusts karaktär, Victoria, som är chef, ond hela vägen? Nej, hon är mest en simpel byråkrat.

Det här är en skildring av Sverige 2015 som är högaktuell i ljuset av dagens flyktingpolitik.

Resultatet blir som en allegori om att vara förlorad i tiden. Inlåst i rum där man får komma nära människor som inte får plats, och där de med makt står maktlösa.

Man kan ju inte stoppa människor som är på väg, och det finns inget botemedel mot migration.

Efter framgångarna med Apflickorna tilldelades Lisa Aschan Stockholm filmfestivals nyinstiftade stipendium på fem miljoner kronor för ett kommande projekt: ”Förvaret”. Den ursprungliga idén till ”Det vita folket” är inspirerad av Johannes Anyurus och Aleksander Motturis pjäs med samma namn. Lisa Aschan tackade nej till stipendiet, och fortsatte med sin producent Anna-Maria Kantarius att fortsätta utveckla filmidén på egen hand. 


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista