Irina Bokova, Ordförande i Unesco, under gårdagens konferens på Medelhavsmuseet i Stockholm. Foto: Mattias Berg/Sveriges Radio
Irina Bokova, Ordförande i Unesco, under gårdagens konferens på Medelhavsmuseet i Stockholm. Foto: Mattias Berg/Sveriges Radio

"Extremisterna är rädda för kulturarvet"

Intervju med Unescos ordförande Irina Bokova
3:41 min

Genom förödelsen av ovärderliga kulturarv som Palmyra och Nimrud har plötsligt FN:s kulturorgan, Unesco, hamnat i världspolitikens centrum. Kulturnytt fick en intervju med Unescos ordförande Irina Bokova - som i går var på blixtvisit i Sverige.  

- Jag trodde att det talibanerna gjorde i början av 2000-talet var en engångshändelse. Det tycktes så meningslöst, så rakt motsatt alla humanistiska och globala värderingar, säger Irina Bokova.

Men så kom förödelsen av kulturarvet i Mali och nu Syrien och Irak. Enligt Irina Bokova förstör och plundrar extremister, inte minst i IS, viktiga kulturarv dagligen.

- Extremisterna är rädda för historien, eftersom den får dem att tappa sin egen legitimitet. Syrien och Irak var den mänskliga civilisationens vagga och har en brokig historia med olika religioner och etniska grupper. Vilket vi ser i alla de här monumenten, säger Irina Bokova.

Den syriska ökenstaden Palmyra, som nyligen bombades av IS, är kanske den allra viktigaste av de här platserna. Här finns en hel kedja av kulturhistoriska spår: grekiska, romerska, bysantinska, persiska, kinesiska. Monumenten talar om hela den här mångfalden, säger Irina Bokova.

Själv hann hon besöka Palmyra innan det bombades och säger sig ha haft förmånen att vara personligen bekant med den syriske chefsarkeologen Khaled al-Asaad, som över 80 år gammal halshöggs för sitt arbete där.

- Vi kallar honom för den verklige hjälten inom kulturarvsarbetet. Allt det han gjorde för att bevara den platsen till oss i eftervärlden, säger hon.

Irina Bokova menar också att världssamfundet inte bara kan möta den här extremismen och terrorismen med militärt våld.

- Det här är inte ett konventionellt krig, utan ett slag om framför allt de ungas medvetande och hjärtan. Vårt motmedel måste också vara mer utbildning, ge kunskap om olika kulturer, om "den andra", respekt för den andra, om historia, säger hon.

Som Unescos ordförande tror Irina Bokova att just världsarvslistan kan vara ett effektivt verktyg för interkulturell dialog.

- Där finns till exempel synagogor och moskéer sida vid sida. Det betonar att de här monumenten tillhör många fler än en viss religiös eller etnisk grupp. Att de är viktiga för oss alla, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".