Vinylförsäljningen ökar i Storbritannien. Foto: Ingvar Karmhed/SvD/TT
Vinylförsäljningen ökar i Storbritannien. Foto: Ingvar Karmhed/SvD/TT

Licens införs för låttexter

Musikförläggarna: "Vi vill få folk att tänka till"
1:47 min

Alla som lägger upp texterna till upphovsrättsligt skyddade låtar på sina hemsidor erbjuds från och med idag en licens på 300 kr per år.

Bakom erbjudandet står upphovsrättsorganisationen Musikförläggarna som vill uppmärksamma att det finns många illegalt upplagda låttexter, enligt Musikförläggarna.

- Vi har haft två personer som har suttit och tittat på alla de här sajterna, googlat på "lyrics" och googlat på "texter" och det är ett väldigt omfattande problem, säger organisationens chef Nutta Hultman.

Att lägga upp texter utan rättighetsinnehavarens tillstånd är att göra intrång i de så kallade grafiska rättigheterna. Det är rättigheter som gäller det som man kan se när det gäller en registrerat musikverk, som texter och noter.

Idag behöver till exempel större kommersiella sajter gå till var och en av rättighetsinnehavarna för att få tillstånd att lägga upp vissa texter, men för mindre icke-kommersiella sajter med högst 10 000 unika besökare per år inför nu organisationen Musikförläggarna en licens som omfattar upp till 20 låtar per år till en total kostnad av 300 kr. Vid varje text måste det också stå vem som har skrivit den.

Om Musikförläggarna upptäcker en text som lagts upp utan tillstånd kommer den har hemsidan att bli ombedd att ta bort texten, men han eller hon kommer inte att ställas till svars, säger Nutta Hultman.

- Vi har inga möjligheter att stämma någon därför att vi har inte rättigheterna egentligen, utan vi har fått stöd från de samlade musikförlagen i Sverige att dra igång det här, men då handlar det om i väldigt liten skala, men vi vill ju att folk ska tänka till med hjälp av den här kampanjen. Tänk till att det finns faktiskt någon där bakom som har skrivit den här texten eller noten som vill ha ett erkännande för det, säger Hultman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".