Andrew Holleran "Sorg". Foto: Atlas Bokförlag.

Om de som överlevde epidemin

"Utforskar livslögnerna på sitt egna vis"
2:17 min

Idag kommer boken "Sorg" av den amerikanske författaren Andrew Holleran ut. En kortroman som handlar om de som överlevde aids-epidemin. Om skulden, förvirringen och minnena, och om att försöka hitta en ny mening med livet efter katastrofen. Roger Wilson har läst.

Författaren Andrew Holleran har själv erkänt att han mer eller mindre är beroende av melankoli. Hur hans liv stannade upp, ja nästan frös till is, till när aids-epidemin bröt ut i New York på 80-talet. Hur hans enda tillflykt när vännerna började dö ifrån honom var oron och sorgen, och hur den känslan liksom aldrig släppte.

Och man kan väl säga att boken Sorg är en enda lång, semi-självbiografisk skildring av det här tillståndet, där huvudpersonen liksom vandrar genom livet försjunken i ett tillstånd av kronisk nedstämdhet.

Han har kommit till Washington för att föreläsa om aidslitteratur på universitetet, hans första jobb efter att hans mor gått bort, efter en lång tids sjukdom. Och medan han flanerar ensam genom huvudstadens gator reflekterar han kring sorgen efter mamman, och vännerna som gick bort i aids, samtidigt som han i det närmaste frossar i de sista känningarna av en medelålderskris.

Det här kanske låter som helt fruktansvärt plågsam läsning, men Holleran skriver historien på ett sätt som också är lite skoningslöst gentemot huvudpersonens handfallenhet inför framtiden och samtiden.

Som när han söker sin tillflykt i en bok med brev skrivna av Mary Lincoln, änkan till Abraham Lincoln. Hon som aldrig slutade att klä sig i svart efter mordet på hennes man. Hon som aldrig lyckades börja om, utan las in på mentalsjukhus av sin egen son. Han speglar sig i hennes historia, på ett sätt som hans vänner tycker gränsar till det osunda.

Andrew Holleran är en av mina absoluta favoritförfattare, hans debutroman "Dancer from the dance", som tyvärr inte finns utgiven på svenska, är en fantastisk skildring av böglivet i New York på sjuttiotalet, en sorts både romantisk och just melankolisk skildring av det omöjliga att söka efter kärleken, samtidigt som dekadensen härskar.

I "Sorg" fortsätter Holleran att utforska livslögnerna på sitt alldeles egna vis. En lågmäld skildring av ett liv som genomsyras av sorg så mycket, att den till sist blivit den enda meningen med att fortsätta att leva.

Andrew Hollerans "Sorg" är översatt av Caroline Åberg

Mer om Litteraturrecensioner

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".