Studioräven till Andersson och Palm

Årets mottagare av Musikerförbundets hederspris Studioräven är jazzsaxofonisten Ulf Andersson och trummisen Roger Palm.

Roger Palm har "med sitt trumset varit en klippa i studiomusikerelitens främsta rum" och Ulf Andersson har uppvisat ett "genreöverskridande musikanteri som nästan saknar motstycke", lyder en del av juryns motiveringar.

Både Ulf Andersson och Roger Palm har spelat in skivor med Sveriges främsta artister. Palm gjorde bland annat "Dancing Queen" med ABBA, som han också turnerat med över hela världen, och "Satellit" med Ted Gärdestad. Också Andersson har samarbetat med ABBA och han kan också höras på låtar med artister som Monica Zetterlund, Björn Skifs och Eje Thelin. Vid sidan av det har han också en lång karriär som solist och i diverse band, bland annat Egba och Ulf Andersson New Quartet.

Priset är en litografi av Lasse Åberg och 50 000 kr var, och det får pristagarna ta emot i februari 2016.

Studioräven har delats ut sedan 2013 och ges till musiker som utmärkt sig i inspelningsstudion, både på sina instrument och som inspiratörer. Det har tidigare tilldelats sångerskan Liza Öhman, basisten Rutger Gunnarsson och organisten och keyboardisten Kjell Öhman.

Juryn består av studioveteranerna Monica Dominique, Stefan Brolund och Janne Schaffer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista