Projektet med servicevagnen är en del av ett större projekt på Arkitekthögskolan vid Umeå Universitet som går under namnet "Gemensamma platser- Att förbättra levnadsvillkoren". Foto: Alexandra Reichler.
Projektet med servicevagnen är en del av ett större projekt på Arkitekthögskolan vid Umeå Universitet som går under namnet "Gemensamma platser- Att förbättra levnadsvillkoren". Foto: Alexandra Reichler.

Studenter bygger cykeldriven tvättstuga åt EU-migranter

"Vi insåg att vissa saker måste lösas"
2:39 min

En tvättstuga av skrot som drivs med en motionscykel. Den idén har studenter på Arkitekthögskolan vid Umeå Universitet tagit fram för att försöka förbättra situationen för stans utsatta EU-migranter.

Projektet med servicevagnen är en del av ett större projekt på Arkitekthögskolan vid Umeå Universitet som går under namnet "Gemensamma platser- Att förbättra levnadsvillkoren". Ett projekt som startade med anledning av de utsatta EU-migranterna som varit ett relativt osynligt folk i Umeå tidigare. Arkitektstudenterna besökte ett så kallat hemligt läger där människorna när som helst kunde bli vräkta. Och väl där fördes diskussioner med EU-migranterna om vad de behövde. 

"Måste hjälpa till"


- Vi insåg att vissa saker måste lösas akut och det är det vi jobbar med nu, säger John Grundström, en av 20 arkitektstudenter som är med och bygger vagnen.
- Den egentliga lösningen skulle faktiskt leda till att vi inte behöver göra det här, men när man är ute på plats och träffar människor, och ser hur deras vardag ser ut, så måste man hjälpa till, fortsätter han.

Förutom tvätt ska servicevagnen innehålla dusch och vedspis. Just nu ligger allt i en stor skrothög, men ska precis byggas in i en barack på hjul. Och att det är just skrot de använder är ingen slump, planen är att den här typen av vagn ska kunna byggas gratis var man än är i världen och hela projektets budget är 0 kronor. Men frågan är om det kommer att fungera?

"Teknik vi vet fungerar"


- Det finns inga som helst problem med det här, allting är teknik som vi vet fungerar, det finns inga lösningar som egentligen är unika för det här, förklarar John Grundström och visar hur den gamla toppmatade tvättmaskinen ska fungera tillsammans med cykeln. Den estetiska arkitektprägeln kommer att märkas i materialvalen och av hela upplevelsen säger John Grundström. Men att det ska vara genomförbart är det viktigaste, förklarar Andreas Jonsson som också är en av studenterna som är med i projektet.

Fokus på funktion

- Vi har inte haft så väldigt mycket estetiska tankar, vi har haft mera tankar på att det ska vara funktionellt och bra för avändarna, säger han men är inte främmande för att det estetiska kan komma att utvecklas till viss del, även om det inte är huvudfokus i det här projektet.

Han förklarar vidare att den största förhoppningen däremot, är att vagnen som går att bygga med små medel kommer att spridas till andra delar av världen i framtiden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".