Rana Sabbagh är ordförande för ARIJ. Foto: Pressbild.
Rana Sabbagh är ordförande för ARIJ. Foto: Pressbild.

"Situationen för journalister i arabvärlden är värre än någonsin"

"Vad har yttrandefriheten gett oss?"
2:16 min

Under fredagen inleds det årliga mötet för arabiska undersökande journalister i Jordaniens huvudstad Amman. Dess ordförande, Rana Sabbagh, säger att situationen för journalister i arabvärlden är värre än någonsin och vädjar till omvärlden om hjälp.

- Situationen har aldrig varit så illavarslande för arabiska journalister som i år. I maj intervjuades 250 jordanska journalister, och 95 procent av dem sa att de utövade självcensur, säger Rana Sabbagh.

Journalister fängslas

Och då är ändå situationen i Jordanien bättre än i många andra arabländer, säger Rana Sabbagh. Där fängslas inte journalister i lika hög utsträckning som i andra länder. I Egypten till exempel har det fängslats fler journalister de senaste två åren än under forne diktatorn Hosni Mubaraks tid som varade i trettio år, säger Sabbagh. Men journalister känner sig inte bara hotade av makten. De får heller inget stöd av folket.

- När man pratar med folk om yttrandefrihet och demokrati så svarar de "vad har det gett oss?". Frågar du gemene man på gatan i arabländerna vad de prioriterar så svarar de mat, jobb, sjukvård, utbildning, säkerhet och stabilitet. De vill inte att journalister ska ställa makten till svars för det innebär kaos i deras ögon.

Kryptering

Årets konferens för undersökande journalister i arabvärlden kommer bland annat handla mycket om hur man jobbar med kryptering för att undgå maktens övervakning och censur. Men Rana Sabbagh hoppas också att EU-länder som skänker bidrag till arabländer ska sätta större tryck på arabvärldens regeringar. Om inte annat så för sin egen skull.

- Västvärlden måste förstå att om förtrycket fortsätter så kommer arabländerna inte att bli stabila. Fler flyktingar kommer söka sig till Europa och fler arga människor kommer att attraheras av terrororganisationer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".