Astropol består av Björn Yttling, Bebban Stenborg och Smash. Foto: Marcus Palmqvist.
Astropol består av Björn Yttling, Bebban Stenborg och Smash. Foto: Marcus Palmqvist.

Svenska "supertrion" Astropol albumdebuterar med hopplöst omodern indiepop som värmer

"Ställer den lämnades tusen frågor"
3:05 min

Även om Astropol släpper sitt första album idag, så är de inga nykomlingar på den svenska musikscenen. Bandet består av Bebban Stenborg från Shout out louds, Björn Yttling från Peter Bjorn and John och hemlighetsfulle medlemmen Smash. Kulturnytts Tali da Silva har lyssnat på "The spin we're in"

Astropol är hopplöst omoderna. 90-talets indiepop och shoegaze känns ungefär lika ute som ironisk humor eller sushi. För att inte tala om lågmälda, ledsna och bräckliga kvinnor. 10-talskvinnor tvekar aldrig och sneglar aldrig blygt ner mot skorna. De möter blicken med orubblig pondus, oavsett om det är i form av Adeles starka, genomträngande röst, Rihannas kompromisslösa bad gal-image eller Beyoncés lagom sexiga feminism.
Kanske är det därför Bebban Stenborgs sorgsna och darriga röst är så avväpnande och får sådant grepp om hjärtat.

"The spin we're in" berättar om känslan av att bli lämnad och ställer den lämnades tusen frågor. Är det för att du träffat någon annan? Vad kunde jag gjort annorlunda? Saknar du mig inte? Men nej, det blir faktiskt inte tjatigt.
Framför allt tack vare Astropols känsla för melodier. De mjuka trummorna och drömska syntslingorna är precis så noga avvägda som man kan förvänta sig av Björn Yttling - en slags svensk indiekunglighet som jobbat med alla från Lykke Li till Primal Scream och Marit Bergman.
Men också för att de visar sig ha humor mitt i allt det sorgliga. Det är svårt att inte le lite åt det där om att behöva någon så som en mamma behöver en cocktail före lunch, fast man vet precis hur hemskt det känns.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".