Greta Gervig och Lola Kirke i Mistress America. Foto: Fox Movies.
Greta Gervig och Lola Kirke i Mistress America. Foto: Fox Movies.

Noah Baumbach återvänder till kvinnlig vänskap i New York i "Mistress America"

Björn Jansson om "Mistress America"
1:35 min

Amerikanske regissören Noah Baumbachs förra film, While we´re young, gick upp på bio i slutet av maj här i Sverige. Och redan idag är det premiär för nästa film av honom, Mistress America. Björn Jansson har sett den.

Greta Gervig spelar Brooke, i Noah Baumbachs nya New York-komedi. Brooke som visar Tracy runt stan, Brooke är 30 och Tracy 18, ny på college och utan vänner.

Men i Brooke får hon en ny storasyster och en virvlande guide i New York. Ingenting verkar omöjligt för den evigt pratande och mångsysslande Brooke, även om många av hennes ideer aldrig förverkligas.

Mistress America är New Yorks och rolig på ett lätt sorgset vis. Och det pratiga, nerverna i tempot, gör att man tänker på en tidig Woody Allen.

Brooke är en sån som man både vill och inte vill lyssna på, charmig och enerverande. Tracy lyssnar och skriver sen i hemlighet en novell som hämtar stoffet från Brooke. En novell som hon hoppas ska ge henne medlemskap i den exklusiva skrivarklubben på skolan.

Mistress America är inte lika avslappnat säker som Frances Ha från 2012, där Baumbach och Gervig också jobbade ihop, inte lika lätt att falla för.

I Frances Ha berättades historien i svartvitt, här är det i färg. Men det finns också många likheter, i båda filmerna är det nära kvinnlig vänskap som skildras och all fixering vid sex, som är så vanlig i amerikanska relationskomedier, finns över huvud taget inte.


Mer om Film- och tv-recensioner

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".