Lena Carlsson och Anneli Martini. Foto: Håkan Larsson
Lena Carlsson och Anneli Martini. Foto: Håkan Larsson

"Mysteriet med rosenbuketten" - Manuel Puig på Brunnsgatan 4

"Jag säjer bara Anneli Martini!"
1:33 min

Den argentinske dramatikern Manuel Puig är mest känd för sin pjäs ”Spindelkvinnans kyss” både filmatiseringen av pjäsen och flera uppsättningar på svenska scener. På Brunnsgatan 4 i Stockholm har hans pjäs ”Mysteriet med rosenbuketten” haft svensk premiär i översättning av Leif Janzon och i regi av Måns Edwall och den är liksom ”Spindelkvinnans kyss” ett kammarspel mellan två – här två kvinnor, en patient och en privatsjuksköterska.

Maria Edström har sett en pärla.

Jag säjer bara Anneli Martini! Hon spelar kvinnan med sin diffusa sjukdom och sitt diktatoriska behov av en privat hängiven sjuksköterska. Tänk er en äldre katthona i sidenpyjamas, som leker en lite loj sadistisk lek med sitt offer men lika snabbt spinner och kommer där med sin mjuka päls. Och så Lenas Carlssons sjuksköterska på det; stram, bitter och sammanbiten som en gammal gårdvar som varit kedjad för länge.

Den är helt enkelt ljuvligt att skåda, denna mystiska historia där ingen av de två är den man tror och där nybakta kokoskakor, telefonsamtal och ett gäng sömntabletter spelar sina roller.

Och Måns Edwalls lyhörda regi interfolierar elegant drömmar och tillbakablickar i det förflutna mot systrar, dödsfall, hattar och otrogna äkta män där man kan längta efter en utbildning lika mycket som efter kärlek.

Manuel Puig har den här sensuella fingertoppskänslan för obönhörligheten i känslornas styrka och deras pendling mellan komik och tragedi. Och Anneli Martini är drottningen på en dylik spelyta, precis när vi nästan tror att hon spefullt driver med oss i publiken så kommer eruptionen av förtvivlan och allvar.   

Och låt inte titeln som låter som om det handlade om flickdetektiver avskräcka er - en skimrande liten pärla är denna föreställning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".