Författaren Alma Kirlic
1 av 2
Foto: Angelica Zander
Maria Georgieva och Alma Kirlic i Uppsala.
2 av 2
Maria Georgieva och Alma Kirlic i Uppsala.
Historier från kriget

Alma Kirlic drömde om att skriva innan kriget bröt ut

Alma Kirlic: "Pappa dog i kriget"
2:43 min

Kulturnytt träffar kulturskapare från forna Jugoslavien 20 år efter Daytonavtalet satte punkt för kriget. Alma Kirlic är ett väletablerat namn inom den svenska spoken word-scenen och tidigare i höstas romandebuterade hon som prosaförfattare med "En svensk kändis". Nu söker hon sin barndomsvän.

- Vi var vitkålsodlarna från Gornij Vakuf i det fina läroverket i Bugojno. Vi var välkomna, visst, men vi skulle veta vår plats. Han (läraren) brukade också skämta om skillnaderna mellan katoliker och muslimer. För det fick man göra nu, för muren hade fallit nu. För partiböckerna hade brunnit upp nu, för vi hade demokrati nu. Jag tyckte inte om vitkål och Paulina var från Bugojno och jag var muslim och Paulina katolik och mellan oss rådde ett osannolikt samförstånd.

Just den här scenen, som Alma Kirlic läser högt för mig på caféet i Uppsalas gamla stationshus, är självbiografisk och kommer från debutromanen "En svensk kändis". Om hennes barndomsvän Paulina, en själsfrände som var kroat. Paulina kunde läsa Almas tankar så pass bra, så att deras lärare placerade de i olika delar av klassrummet för att inte fuska på proven.

Hon vet inte om Paulina lever i dag.

Alma Kirlic kommer från en liten stad som heter Gornji Vakuf i nuvarande Bosnien, där det pågick strider mellan kroater och bosniaker, bosniska muslimer.

Redan innan kriget bröt ut 1991 drömde Alma Kirlic om att bli författare. Man kan gestalta sanningar genom fiktiva berättelser, menar Alma Kirlic.

- Bara känslan hos läsaren är sann så är berättelsen sann, säger hon. 

Erfarenheterna från att växa upp under pågående krig har påverkat hennes skrivande. Men skrivandet har framför allt präglats av omgivningens förväntningar här i Sverige.

- Det kanske inte är upplevelserna från kriget som har gjort mig känsligare. Utan upplevelserna av att vara ny i ett nytt land. Man måste lära sig nya sociala koder, man vill gärna passa in, det är en drift som de flesta har. Så därför försöker man avläsa omgivningen och kolla vilket är det rätta sättet att bete sig, säger Alma Kirlic.

Hon kom till Sverige som 15-åring i slutet av 1992.
- Det påverkade min familj väldigt mycket i och med att min pappa dog i kriget, han stannade kvar. Tanken var inte att vi skulle stanna kvar här i Sverige utan att vi skulle åka tillbaka. Det var det som var planen, säger Alma Kirlic.

I dag jobbar hon som informatör på Matematiska Institutionen vid Uppsala universitet. Matte är ett internationellt språk, säger hon.
- Det har också varit ett av mina intressen sedan jag var barn. Min pappa var gymnasielärare i matte, säger Alma Kirlic.

Tillbaka till den gamla barndomsvännen Paulina, som Alma Kirlic har försökt hitta på nätet. 
- Jag skulle bara vilja fråga vad hon gör. Om hon fortfarande skriver, för hon skrev också.

17 december släpper "Brevnoveller" Alma Kirlic nya novell "Kvinnan i lägenheten". 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".