foto: Anneli Dufva, SR
foto: Anneli Dufva, SR

Anneli Dufva söker svar på vår tids stora kulturfråga i tidskriften Axess

Anneli Dufva om tidskriften Axess
2:13 min

Med anledning av tidskriften Axess nya enkät, där flera skribenter besvarar vad som är vår tids stora kulturfråga, har Anneli Dufva läst det senaste numret. 

Man kan tycka mycket om tidskriften Axess, om dess uppenbara vilja att alltid vara trotsig, alltid gå lite på tvärs. Men - det finns också något viktigt och riktigt med just den hållningen, med den tilltro till den fria tanken man vårdar.

I det nya numret (nr 9 2015) har man bland annat gjort en utförlig enkät, där man låtit tolv skribenter fundera kring - och försöka besvara - vad som är vår tids stora kulturfråga. En frågeställning lika intressant som svårfångad där svaren kretsar lika mycket kring kulturbegreppet i sig som kring aktuella frågor i tiden.

Tiden i sig är för övrigt vår viktigaste kulturfråga anser en av skribenterna, Nicklas Lundblad, eftersom den "väcker frågor om val och urval, om uppmärksamhet och minne - den fordrar att vi erkänner att kulturen har en egen, ofta annorlunda rytm än den samhället för ögonblicket präglas av".

Medan Gunilla Kindstrand menar att vi nu behöver lyfta och diskutera offentlighetens förvandlingar och formera alternativ utifrån den postdigitala tidens förutsättningar.

Tidskriften Axess grundades år 2002 och utkommer med 9 nummer om året. Det är en tidskrift inom området humaniora/samhällsvetenskap, vars målsättning är "att fungera som en knutpunkt mellan den akademiska och den publicistiska sfären".

I detta nummer finns också en läsvärd intervju med Jackie Jakubowski om att förhålla sig till det judiska arvet, en annan text handlar om det latinamerikanska litterära reportaget. Det är Henrik Nilsson som kunnigt och engagerat rör sig mellan politik och poesi i det Latinamerika där man ständigt förhåller sig till ett arv, som han skriver, av både militärdiktaturer och inbördeskrig. Han beskriver den litterära journalistiken som att det handlar om genremässig olydnad - om att smyga in ett oväntat adjektiv, att fästa blicken vid detaljerna och hur det oväntade kan vitalisera journalistiken som sådan.

Dessutom finns i detta nummer en utförlig recensionsdel där man bland annat tar upp 26 av årets intressantaste fackböcker - rena julklappstipslistan!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".