Sju barn sitter runt en läsplatta och tittar ned på den.
Tillsammans kan läsande bli bättre. Foto: Yan Chi Vinci Chow/Flickr CC

Fler unga får läsplattor men ekonomin avgör vilka som har en

Gap mellan de barn som har surfplattor och telefoner och de som inte har
2:43 min

Gapet mellan de barn som har läsplattor och mobiler och de som inte har det är stort, visar en ny undersökning från Statens medieråd. Kulturnytts Viveca Bladh har tagit del av undersökningen.

– Det är stor undersökning om allt från vilka apparater man har och vad man gillar och tänker om media som Statens medieråd tittar på, och det är ju spännande för det är ju bland de unga det händer; det är här man ser snabba trender, som att Snapchat och Kik blir allt populärare medan många vuxna är kvar i Facebook och kanske på sin höjd upptäcker Instagram. Och även det att fler unga har surfplattor och datorerna minskar för första gången, säger Viveca Bladh.

Men det finns ett glapp mellan de som har och de som inte har tillgång till teknik?

– Ja, mer pengar, mer teknik kan man säga generellt. Skillnaderna märks bland annat för smarta mobiltelefoner: till exempel har fler barn mellan 9-12 en egen telefon om de har två föräldrar födda i Sverige än om båda är utlandsfödda. Och bland låginkomsttagares barn har knappt hälften surfplatta men nästa 90% bland barn till höginkomsttagare.

Det är vanligare att barn i mindre kommuner har egen tv än barn i städerna, i större kommuner.

Detta är ju intressant utifrån vad vi förväntar sig att man ska ha tillgång till: ska alla ha en mobil? Vad innebär det för vad hämtar in för kunskap och nyheter och blir det ett glapp gentemot de som inte har?

Intressant är också att man ser att föräldrar med hög utbildning sätter upp striktare regler för när barnen får surfa eller spela.

Ja, vad gör barnen helst?

– Framförallt tittar man på film och tv, videoklipp i telefonerna ökar mycket. När det gäller nyheter till exempel så är det allt färre unga som läser tidningar som vi vet sen tidigare, men fler tar del av nyheterna via internet och man ska också komma ihåg att många unga säger att det är spännande med nyheter och att man lär sig saker, så man ÄR intresserad av nyheter.

– Så många fler barn är ute på nätet idag men fler unga tycker också att de lägger för mycket tid på till exempel internet och för lite på att läsa tidningar och böcker. Så man ska kanske inte måste tjata om det här för barnen vet om det här.

Kulturnytt
kulturnytt@sr.se


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".