Länsresidenset i Umeå. Foto: Peter Öberg, Sveriges Radio.
Länsresidenset i Umeå. Foto: Peter Öberg, SR.

Konstnärer och uppdragsgivare möts på speed-dejting

Västerbottens landshövding: "En annorlunda men väldigt rolig idé"
2:38 min

Nu öppnar landshövdingarna i norra Sverige sina residens för möten mellan konstnärer och tänkbara uppdragsgivare. I dag har man en träff i Östersund. I förra veckan var det ett möte i länsresidenset i Umeå.

– En annorlunda men väldigt rolig och intressant idé, om man kan använda residenset till en sådan mötesplats, säger Magdalena Andersson, landshövding i Västerbottens län.
I torsdags i förra veckan upplät hon residenset i Umeå till mötesplats för konstnärer och deras tänkbara kunder.

Man kanske skulle kunna kalla de här mötena för ett slags speed-dejting mellan konstnärer och tänkbara uppdragsgivare. Det handlar om en portfoliovisning där varje konstnär får sex minuter för en kort presentation av sig och sina verk inför en samling tänkbara uppdragsgivare från fastighetsbolag, byggföretag, arkitektfirmor och kommuner.

Den första träffen ägde rum i somras i Västra Götaland, och enligt Anita Eriksson som är chef för Arbetsförmedlingen Kultur och Media i norra Sverige blev den så lyckad att man valt att fortsätta ordna liknande träffar. I dag i Östersund, i mars i Luleå och kanske i Gävleborg och Västernorrland nästa höst.

– Eftersom vi inte har en så bra infrastruktur för konstnärer att komma fram till potentiella uppdragsgivare så ser vi det här som ett nytt sätt att pröva att få konstnärer till att möta näringslivet. säger Anita Eriksson.

Vid träffen i förra veckan möttes 19 konstnärer och 15 näringslivsföreträdare i landshövdingeresidenset i Umeå. Camilla Caster är en av konstnärerna som var med. Hon var rätt nöjd efteråt, även om hon inte fick några konkreta beställningar på plats:

– Det händer nog inte så där direkt liksom, säger Camilla Caster och knäpper med fingrarna.
– Men det jag tycker är bra med en sådan här sak det är att det är en plattform där det finns möjlighet att mötas. Det är mycket lättare för mig nu att lyfta luren och ringa till någon av dem som var där. Det här är ju en ny grej och allting kan ju utvecklas och jag tänker att de som var där skulle nog gärna också behöva kompetensutvecklas när det gäller offentlig konst. Jag kan tänka mig att man bjuder in någon som är väldigt kunnig som kan berätta om offentlig konst och vad man kan ha för nytta av det, säger Camilla Caster.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".