Rachel, Greg och Earl i filmen Me and Earl and the dying girl. Foto: Twentieth Century Fox
Rachel, Greg och Earl i filmen Me and Earl and the dying girl. Foto: Twentieth Century Fox
Filmrecension

Perfekt tonträff i tonårsdramat Me and Earl and the Dying Girl

Filmen Me and Earl and the dying girl recenseras av Nina Asarnoj
2:08 min

Regissören Alfonso Gomez-Rejon har arbetat som regiassistent åt några av de allra största namnen i filmbranschen som Martin Scorsese, Nora Ephron och Alejándro Gonzalez Inárritu. Nu debuterar han med tonårsdramat Me and Earl and the dying girl som bygger på en roman av Jesse Andrews. En annorlunda high school-film om vänskapen mellan Greg, Earl och Rachel, som är sjuk i leukemi.  

Att gå i high school är en lektion i konsten att överleva. Huvudpersonen, Greg, har valt Zeligs väg. Ni vet Woody Allen-figuren som hela tiden byter skepnad. Greg anpassar sig, ligger lågt, kan prata både med gräsrökarna och gothrockarna. Han håller balansen i en skolmiljö som är en olycklig kombination av stormavdelning på psyket och hårdbevakat fängelse. Kameran följer honom genom korridoren, ett myller av hotande tonåringar.

Jag har sett många high schoolfilmer i mina dagar, genren är väl etablerad och brukar innehålla vänskap som gränsar till kärlek, en huvudperson som definitivt inte tillhör de populära men inte heller är totalt utstött. Och så handlar det om att hantera The Prom, slutbalen, som verkar vara en djupt traumatiserande amerikansk erfarenhet.

Men den här filmen cirklar framför allt kring Rachel, tonårsflickan som får byta skolans värld mot cellgifter och håravfall. Hon får sällskap in i dödskuggans dal av Greg och hans kompis Earl. Och i den här luftfickan av liv och död och vardag skapar regissören Alfonso Gomez-Rejon något helt unikt. En Mandomsprovet för vår tid.

Ett filmkonstverk av animerade älgar, håriga runkkuddar och småalkade föräldrar. Me and Earl and the dying girl är en helt vanlig och ändå alldeles ovanligt begåvad high school-film.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".