Malin Buska i "The Girl King". Foto: Pressbild
Malin Buska i "The Girl King". Foto: Pressbild

Porrfilmsfult på Slottet Tre Kronor – Måns Hirschfeldt om "The Girl King"

"Ofrivillig vuxenunderhållning"
1:23 min

Sveriges sextonhundratalsdrottning Kristina spelas av Malin Buska i nya filmen The Girl King. Den har premiär idag och är regisserad av finske Mika Kaurismäki, vars karriär kanske inte varit lika guldkantad som brodern Akis. Så är då det här historiedramat hans revansch?

Få saker är så osköna som kostymfilmer där kostymerna inte sitter som de ska. De får ofta lite av porrfilm i över sig. Fast i sådana finns ju kläderna mest till för att kunna tas av - i The Girl King är de istället tänkta att skänka en historisk trovärdighet, men åstadkommer motsatsen.

Ingenting blir sedan bättre av att det som skall vara slottet Tre Kronor mer ser ut sig på något slags stormaktstida tandläkarmottagning: tomt och vitkalkat. Det riktigt ekar där inne av brist på budget, ideer och något slags känsla för materialitet och intrycket av ofrivillig vuxenunderhållning fulländas slutligen av dialogen på europuddingbruten skolengelska.

Lägg till detta lite halvvågad sänghalmskuckelimuck, halvsmälta konspirationsteorier kring Descartes död och ett synnerligen halvdant försök att psykologisera flickkungens uppror och uppbrott.

Nej, i den här genren är årets julkalender helt klart att föredra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".