Jemens första kvinnliga filmmakare Kahdija al-Salami på Sverigebesök i Malmö under hösten. Foto: Mina Benaissa/SR
Jemens första kvinnliga filmmakare Kahdija al-Salami på Sverigebesök i Malmö under hösten. Foto: Mina Benaissa/SR

Khadija al-Salami spelade in filmen innan kriget bröt ut i Jemen

Khadija al-Salami: Jag är glad att jag är naiv
3:36 min

Hade Jemens först kvinnliga regissör Khadija al-Salami väntat en månad med inspelningen av sin senaste film så hade den aldrig blivit av. Kriget bröt ut. Nu visas filmen världen över och Kulturnytt har träffat henne.

Sedan i mars pågår ett blodigt inbördeskrig i landet som skördat tusentals liv och som också satt kvinnors rättigheter ytterligare på vänt.

Och just kvinnors rättigheter löper som en röd tråd genom Khadija al-Salamis karriär som dokumentärfilmare. Så också i hennes första spelfilm, som nu visas på festivaler runt om i världen: “I Am Nojoom, Age 10 and Divorced”. Om en 10-årig flicka och hennes kamp att bli fri ett barnäktenskap.

– Kriget är fruktansvärt på så många nivåer, det är smärtsamt att se hur saker bryts ner. Innan kriget fanns det till exempel kvinnoaktivister som drev på ett lagförbud mot barnäktenskap. Men sedan kriget är det en fråga som prioriterats bort. Nu kämpar folk för att undvika bomber och för att hitta mat för dagen, säger Khadija al-Salami.

Khadija al-Salami är bosatt i Frankrike men hennes filmer är ofta  tillägnad kvinnorna i Jemen. Som i "Amina" från 2006 där hon följer en ung tonåring i ett kvinnofängelse som väntar på att avrättas. Eller i "The Scream" från 2011 där hon skildrar kvinnors roll och plats under revolutionen i Jemen under den arabiska våren.

– När du gör den här typen av filmer så skaffar du dig inte vänner direkt, det är nåt som är säkert. En del kallar mig naiv. Jag är glad om det är så - annars hade jag inte vågat göra något. Jag får hot, blir förolämpad - men många gillar också det jag göra. Det viktigaste är ändå vad jag själv tycker, säger Khadija al-Salami. 

"I Am Nojoom, Age 10 and Divorced", bygger på en bästsäljande fransk bok från 2010 om en verklig händelse där en liten flicka i Jemen efter en lång kamp beviljas skilsmässa, efter att ha tvingats ingå barnäktenskap.

När rättigheterna till boken skulle säljas kände Khadija al-Salami att det måste bli hon som gör filmen. Det är på många sätt hennes egen historia, för som 11-åring tvingades även hon till barnäktenskap.

– Jag kunde inte låta någon annan ta sig an den här boken. Jag har varit med om precis det som Nojoom. Jag ville förvalta den här historien inifrån, berättar Khadija al-Salami.

Hon investerade egna pengar och med hjälp från vänner fick hon till sist igång projektet. Och hon var bestämd på en punkt: allt skulle filmas i Jemen. Under myndigheternas radar, i ett land som helt saknar filmindustri.

– Jag fick ordna allt själv; från skådespelare till kameramän, inget fanns. Jag fick inte mycket tid över till det konstnärliga, det blev många praktiska saker som skulle lösas, berättar Khadija al-Salami.

Hon tränade till exempel själv upp skådespelarna på plats. Och löste de allra mest absurda situationer som kunde uppstå.

– En dag hade någon "kidnappat" produktionens generator. Man var tvungen att ha en på grund av alla strömavbrott. Vi fick förhandla med "kidnapparna" och betalade till slut en lösensumma för att få tillbaka generatorn, berättar Khadija al-Salami.

Inspelningen var en mardröm, men den gick att genomföra.

– Vi trodde knappt det var sant när filmen sen blev klar. Ett mirakel. Jag är väldigt tacksam för att filmen blev gjord. Hade vi väntat en månad med att filma så hade det inte blivit av. Kriget har gjort det omöjligt, säger Khadija al-Salami.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".