Lina Ben Mhanni. Foto David Richter/Sveriges Radio.
Lina Ben Mhanni. Foto David Richter/Sveriges Radio.

Varnar för begränsad yttrandefrihet i Tunisien

"Mycket av det vi vunnit är åter hotat"
2:33 min

Som bekant går Nobels fredspris i år till en tunisisk dialogkvartett som bidragit till den demokratiska utvecklingen i landet. Samtidigt varnar den tunisiska bloggaren och människorättskämpen Lina Ben Mhanni för att utvecklingen haltar, när hon besöker Malmö idag. Yttrandefriheten är begränsad, menar hon.

– Det är klart det är hedrande att Nobelpriset går till tunisier, men det betyder inte att vi redan har lyckats med vår revolution. Mycket av det som var avsikten med revolutionen har inte uppfyllts, och mycket av det som vi vunnit är åter hotat, och jag menar framförallt yttrandefriheten, säger Lina Ben Mhenni.

Tunisien kämpar med ständiga terroristattacker och är ett av de länderna där IS rekryterar mest. Men politikens svar är ofta att vara tuffare och begränsa rättigheter, menar hon.

– Regeringen använder alltid undertryckelse som enda lösningen. Nu hör vi folk säga att vi inte behöver respektera mänskliga rättigheter, att mänskliga rättigheter och frihet ligger bakom uppvaknandet av terrorism. Jag håller inte med.

Hon pekar på polisen griper konstnärer och rappare fortfarande, och menar att man måste se revolutionen som en pågående process där man bara tagit första steget. 

– Om det är så att många väljer att ansluta sig till terrororganisationer, så ska man se det som ett uttryck för att man hade förhoppningar om förändringar efter avskaffandet av diktaturen, men sen insåg att inget hände, blev besvikna och därmed lättmanipulerade.

Lina Ben Mhenni, är den tunisiska bloggaren och människorättskämpen, som blev känd genom sin blogg "Tunisian Girl" under den arabiska våren. Hon lever med polisbeskydd sedan flera år. Idag är hon i Malmö som huvudtalare på en konferens för fristadsförfattare, organisationer och kommuner som jobbar för att uppmärksamma förföljda kulturskapare.

Fristadssystemet är viktigt, menar hon,  och hon hade gärna sett att andra som till exempel bloggare och aktivister också hade kunnat ges möjligheten. Däremot hade hon inte själv velat.

– Jag försöker ge röst åt människorna inte har möjligheten och jag tror att jag måste vara nära dem för att lyckas, för att känna till deras problem och kunna dela dem med resten av världen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".