Stockholms konstnärliga högskola tar krafttag mot brist på mångfald

2:26 min

Landets konstnärliga högskoleutbildningar är mest homogena av alla högskoleutbildningar. Det visar statistik från SCB från i år. Vid de konstnärliga skolorna råder stor brist på mångfald, bland annat när det gäller kroppar som avviker från normen. En av dem som har erfarenhet av detta är scenkonstnären Christine Bylund.

Länkar till fler delar i serien längst ned i artikeln

– Andra året jag sökte så fick jag höra så fick jag höra att jag gick lite bättre än förra året. Man skulle ju aldrig säga till en svart person "är inte du lite vitare än sist"

Christine Bylund behöver rullator för att ta sig fram. Hon jobbar som scenkonstnär och har sökt till Stockholms konstnärliga högskola men fått nej, två gånger. Båda gånger har hon fått kommentarer om sitt sätt att röra sig.

– Det blir tydligt att man är väldigt avvikande i det rummet och det blir också tydligt att det här är en plats där funktionsmaktsordningen råder fortfarande.

Funktionsmaktsordningen är de normer som gör att en viss typ av kropp uppfattas som normal, förklarar hon. De kroppar som inte lever upp till normen blir systematiskt mariginaliserade.

Men nu tar Stockholms konstnärliga högskola krafttag och gör en omfattande genomlysning av verksamheten för att få bukt med problemet och öppna konsthögskolorna för underrepresenterade grupper.

Magnus Kirchhoff, vid Stockholms konstnärliga högskola är en av initiativtagarna till satsningen. Han tror att den till skillnad från tidigare försök faktiskt kommer att göra skillnad. Men han är medveten om att förändringen kommer att möta starkt motstånd.

– Det är klart att det här kommer inte att vara en dans på rosor, det är ingenting som man rullar ut och sedan är det klart i mars utan det här kommer ta tid, det kommer att vara en förändringsprocess.

Trots att de konstnärliga utbildningarna är öppna för alla är det en väldigt homogen grupp som söker. Magnus Kirschhoff menar att den största utmaningen med satsningen kommer att bli att gå till botten med och förändra attityder och föreställningar om vem som kan bli dansare, skådespelare eller konstnärer.

– Bland de vackraste pas de deux:er jag har sett någonsin såg jag på film för en månad sedan ungefär. Det var mellan en rullstolsburen danserska och en manlig dansare som inte satt i rullstol, det var galet vackert. Men man måste få se de exemplena för att tro på att det är möjligt.

Christine Bylund tycker att genomlysningen är ett bra initiativ men är tveksam till om det kommer att göra skillnad. Hon menar att den här typen av projekt ofta faller platt när det är dags att hitta lösningar på de problem som kommit fram i genomlysningen.

– Man har en jättegod vilja men inte verktyg eller resurser för att skapa förändring. För att lyckas med det här måste man också ta tillvara kompetens hos dem som berörs och man måste fråga scenkonstnärer med normbrytande funktionalitet "vilka förändringar hade du behövt"?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista