Filmfestivalen i Sarajevo. Foto: Sveriges Radio.
1 av 2
Filmfestivalen i Sarajevo. Foto: Sveriges Radio.
Mirsad Purivatra inviger Sarajevos Filmfestival 2015. Foto: Sveriges Radio.
2 av 2
Mirsad Purivatra inviger Sarajevos Filmfestival 2015. Foto: Sveriges Radio.

Sarajevos filmfestival minns belägringen

"Vi startade i oktober under belägringen"
3:01 min

Idag är det 20 år sedan Dayton-avtalet skrevs under i Paris. Och under den 4 år långa belägringen av Sarajevo så startade Sarajevos filmfestival i en synagoga i oktober 1995. De valde att starta under hösten så att besökarna kunde ta skydd av mörkret när de kom och gick, så att inte krypskyttarna skulle se dem. Mirsad Purivatra är konstnärlig ledare för festivalen och Kulturnytt träffade honom i somras och bad honom dela med sig av några minnen från den tiden.

– Första året var tufft, vi startade i oktober under belägringen, berättar Mirsad Purivatra Sarajevos filmfestivals konstnärlige ledare. Vi hade tänkt starta på sommaren, men då var det stora bombningar så vi fick starta den i oktober istället.

Festivalen firade i år 20-årsjubileum och som är en av östra Europas viktigaste festivaler. Numera är det en ganska glamourös festival med röda mattor och bubbel, men då under belägringen hade festivalen varken el eller vatten.

– En elgenerator och en videoprojektor det var så vi började, minns Mirsad Purivatra. 

Han berättar om hur både 35-mmkopior av filmer och stjärnregissörer fick smugglas in i Sarajevo genom en tunnel från flygplatsen. För festivalen hade bestämt sig från början för att hålla en hög standard vad gällde urvalet.

– Regissörerna Alfonso Cuarón och Leos Carax besökte Sarajevos filmfestival i oktober 1995 och frågestunden efter visningarna pågick i flera timmar, publiken ville inte släppa i väg regissörerna, de hungrade efter att få prata och få höra vad som pågick i omvärlden säger Mirsad Purivatra.

– Själva festivalen ägde rum i en synagoga som var ganska skyddad berättar Mirsad Purivatra.

– Publiken riskerade sina liv för att komma och se film i det belägrade Sarajevo. Men de kom. Det var fullpackat, säger Mirsad Purivatra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".