Linda Karlsson och Sannah Salameh sitter på varsin björnstaty utomhus i Björns trädgård i Stockholm. Foto: Isabelle Swahn/Sveriges Radio.
1 av 3
Linda Karlsson och Sannah Salameh ligger bakom den svensk-arabiska julkalendern. Foto: Isabelle Swahn/Sveriges Radio.
Bild på Sverigekartan och en linjal. Printscreen från julkalendern Salaam och välkommen. Foto: Salaam och Välkommen.
3 av 3
Julkalendern förklarar begrepp och fenomen i Sverige. Foto: Salaam och välkommen.

Svensk-arabisk julkalender lär barn om Sverige

"Öppna dörren på glänt till Sverige"
3:07 min

Vad betyder egentligen fredagsmys och vad är lagom? I julkalendern Salaam och välkommen så besvaras frågorna på både svenska och arabiska.

– Salaam och välkommen är ett initiativ för nyanlända. Det är ett sätt för att öppna dörren till Sverige på glänt och ge dem inblickar i saker som kan vara lite annorlunda eller märkliga när man kommer till ett nytt land, och som man kanske inte tänker på direkt när man är uppväxt i Sverige eftersom det är så självklart att man gör på det här sättet, säger de här sakerna eller beter sig på ett visst sätt, säger Sannah Salameh till Radio Sweden.

Salaam och välkommen är en julkalender med den välkända barnprogramledaren Sannah Salameh och producenten Linda Karlsson. I varje avsnitt tar de upp ett ord som kan verka förvirrande för en nyanländ och så förklarar de ordet på både svenska och arabiska.

– Vad är den här grejen? Vad är lagom eller fredagsmys? Vad betyder det för oss? Det är främst gjort för nyanlända, men jag tror verkligen det kan vara intressant för alla att titta på och är en chans att lära sig lite arabiska också, säger Sannah Salameh.

Programidén kläckte producenten Linda Karlsson när hon funderade över hur hon skulle kunna hjälpa till under flyktingkrisen. Tillsammans med Sannah Salameh, som har en pappa från Syrien och pratar arabiska, så spelade de in en julkalender under en natt för att välkomna nyanlända arabisktalande barn till Sverige.

– Det är många som är på flyktingmottagningar och gör ett jättebra jobb där, men jag som jobbar heltid hade svårt att få tiden att räcka till. Jag tror att det är en anledning till att många känner frustration. Så då funderade jag och Sannah Salameh på hur vi skulle kunna hjälpa till, jo genom en julkalender till exempel, säger Linda Karlsson.

Linda Karlsson och Sannah Salameh driver projektet ideellt men eftersom att responsen varit så positiv så kommer de arbeta vidare med projektet. Linda Karlsson berättar att programmet inte bara blivit populärt bland arabisktalande barn utan att även svenska barn tittar på programmet för att lära sig språket som deras nya klasskompisar har, och det har även visats på SFI-lektioner.

– Vi kommer att utöka det här initiativet för att fungera som ett brett välkomnande för nyanlända. Det kommer att handla om att jobba vidare med den här produktionen så att den blir större och längre. Vi kommer även se till att vi arbetar med människor på plats genom föreläsningar och workshops för nyanlända, säger Linda Karlsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".