Omslag till Erik Lundins låt
Omslaget till Erik Lundins låt "Annie Lööf" är en femhundralapp prydd av Centerpartiets partiledare Annie Lööf.

Lucka 17: Annie Lööf

Lucka 22: Annie Lööf
1:39 min

Tali da Silva öppnar lucka 17 i Kulturnytts julkalender. Där hittar hon julens två stora teman, kärlek och pengar.

Har ni löst rebusen? Löv är slang för sedel och Annie Lööf är rödhårig - alltså en sådan där röd sedel som lyckligt lottade tonåringar kanske får i kuvertet från någon äldre släkting på julafton.
Erik Lundins låt "Annie Lööf" är en slags livshistoria berättad via pengar. Om att jobba dubbla skift och ändå vara fattig, att jaga femhundringar tills pengar är nästan allt man tänker på, för att sen se kulorna börja rulla in.
"Inte alla som föräras en egen rap-låt, tack för det", twittrade Centerns partiledare Annie Lööf i samband med att låten släpptes. Ja, kanske är det en dröm för en före detta näringsminister att få bli en symbol för pengar.
Men lyssna noga: Visst låter Annie Lööf också precis som I need love, jag behöver kärlek? Till Expressen säger Erik Lundin att pengar och kärlek på sätt och vis är samma sak. Det kanske låter konstigt, men vem av oss desperata julklappsjägare kan säga emot? Erik Lundins låt slår fast några urgamla sanningar: Det går inte att leva på kärlek. Och den som säger att pengar inte är viktigt har aldrig varit fattig. Eller åtminstone inte firat jul.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".