Marlon James med Man Bookerpris. Foto: Alastair Grant/AP/TT
Marlon James med Man Bookerpris. Foto: Alastair Grant/AP/TT

Marlon James bookervinnare - en roman med extra allt

Martina Lowden: "Enastående. Läs!"
3:11 min

Den jamaicanske författaren Marlon James tredje roman A Brief History of Seven Killings tilldelades bland annat årets Man Booker Prize. Martina Lowden har läst en skildring av våld, misär och ojämlika maktförhållanden på nästan 700 sidor. Och funnit en symfoni.

Den tredje december 1976 stormas Bob Marleys hus av beväpnade män. Sångaren träffas nästan i hjärtat av ett skott, men överlever. Två dagar efter dådet står han på scen för Smile Jamaica, en utomhuskonsert tänkt att mana till fred.

För Kingston är en stad på randen till inbördeskrig, en stad där de två politiska partierna samarbetar med kriminella gängledare för att behålla sitt inflytande över befolkningen.

Men A Brief History of Seven Killings handlar inte om Marley, utan om de som sköt och de som försåg skyttarna med vapen, de som blev vittnen och de andra inblandade. Och boken handlar inte om en plats och en tidpunkt, utan följer banden mellan olika platser under decennier.

I sjuttiotalets Kingston finns kontrarevolutionära agenter från USA och Kuba som konspirerar mot socialistregeringen, i åttio- och nittiotalens Miami och New York finns jamaicanska knarkbossar. Många gestalter har verkliga förebilder, från slumkidsen till ligaledarna.

Marlon James storverk till actiontragedi skildrar långt fler mord än de sju som titeln anger. Brutaliteten genomsyrar berättelserna. Från samhällets strukturella våld mot sina fattiga till det direkta våldet: polisvåld och gängvåld, våldtäkter och gatuvåld och våld i hemmet, ingen av romanens gestalter kommer undan, och nästan alla blir de både offer för våldet och utövare av det. Följaktligen är boken också en historia om män - bara en av dess talrika röster tillhör en kvinna - och om mäns relationer till varandra.

Homofobin är ständigt närvarande, men det är homosexualiteten också, och i den låter författaren det få finnas korta stunder av njutning, kanske till och med ömhet.

Man kunde annars tro att musiken skulle få symbolisera hopp och liv. Det gör den inte. Men individernas humor, intelligens och motståndskraft kommer till uttryck i deras drastiska formuleringskonst, oavsett om de talar standardengelska, patois eller blixtsnabbt skiftar utifrån vad situationen kräver. De vet att hur du talar säger lika mycket eller mer än vad du säger.

Marlon James komponerar en sociolingvistisk symfoni och dirigerar den med tungspetskänsla för talspråkets identitetsmarkörer.

Stil och driv och story, drama och doku och dikt - A Brief History of Seven Killing har inte bara allt någon kan tänkas begära av en bok, utan massor av allt. Är maximalt bra maximalism. Enastående. Läs!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".