Förlaget Norstedts i Stockholm. Foto: Lars Pehrson/TT
Förlaget Norstedts i Stockholm. Foto: Lars Pehrson/TT

Strid om tryckerimomspengar över

Berit Nygren rapporterar om HD:s beslut
1:13 min

Tryckeriet Mediarummet måste betala nästan fem miljoner kr till Norstedts förlagsgrupp AB till följd av ett beslut som Högsta domstolen meddelar idag.

HD:s beslut sätter punkt för en flerårig strid mellan förlag och tryckerier när det gäller moms på tryckeritjänster.

En "katten på råttan"-lek, skulle man säga, där Skatteverket har krävt förlagen på motsvarande summor momspengar som verket har betalat ut till tryckerierna.

För ungefär fem år sedan meddelade EU-domstolen att tryckeritjänster ska beskattas med en moms på 6 istället för 25 procent. Efter det begärde tryckerier som Mediarummet att få tillbaka det som de hade betalat in för mycket i moms. Mediarummet begärde alltså nästan fem miljoner kronor för en tjänst som de hade utfört åt Norstedts, fick pengarna men utan att föra dessa vidare till förlaget, men nu säger alltså HD att tryckerierna måste föra vidare den moms som de fått tillbaka från Skatteverket till förlagen.

Norstedts jurist Erica Wänelöf välkomnar förstås HD:s beslut:

- Ja, det är ett mycket tydligt och glädjande besked från Högsta domstolen som betyder att rättvisa har skipats. Det är en tidig julklapp till Norstedts och andra förlag, säger hon.

Mediarummets advokat Henrik Sjöman vill läsa beslutet ordentligt innan han lämnar en kommentar.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".