Foto: Janerik Henriksson/TT.
Foto: Janerik Henriksson/TT.

Sångaren Peter Lundblad död

2:54 min

Vissångaren och artisten Peter Lundblad är död. Han blev för evigt förknippad med visan "Ta mig till havet".

"Ta mig till havet" blev en stor hit 1986 och har sedan spelats så mycket och i så många versioner att den numera är en klassiker, men innan dess hade Peter Lundblad också framgångar med "Ge apan i dig en chans" och "Jag tänker på dom ibland", för att inte tala om "Lika blå som dina ögon". Den spelades bland annat i filmen Sex, hopp och kärlek från 2005 och den skrev Lundblad tillsammans med artisten och låtskrivaren Lasse Tennander" i början av 70-talet.

Medan Tennander sedan fortsatte i proggrörelsen fortsatte Lundblad på sitt håll och backade bland annat upp många artister med sin gitarr och sin röst som studiomusiker. Han körade bland annat bakom ABBA och ska visst också ha varit först med att spela "Waterloo" i TV, alltså innan ABBA gjorde det.

Sedan tonsatte han Tove Janssons "Vem ska trösta knyttet".

Så kom den då bara till honom där i början av 80-talet - "Ta mig till havet". Den tog visst bara 20 minuter att skriva men förändrade hans liv helt och hållet. "Det är en välsignelse, men också en förbannelse", brukade han säga när folk frågade hur det kändes att ha skrivit en sådan svensk mega-hit.

Peter Lundblad avled igår efter en tids sjukdom, i en ålder av 65 år.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista