Kulturnytt träffar Turner Prize-vinnarna The Assemble

3:03 min

När det prestigefyllda konstpriset the Turner Prize tillkännagavs i början av december i år så var det många som blev förvånade när arkitekt- och designgruppen The Assemble och deras projekt Granby forth street i Liverpol utsågs till vinnare. Det var första gången som arkitekter tilldelades priset.

– Det kom verkligen som en överraskning. Vi är nöjda med beslutet, det säger någonting om vad konst kan vara och göra, säger Adam Willis från The Assemble, som tar emot i Sugerhous studios som ligger ett ruffigt industriområde Mellan Bow och Stratfort I London.

I det stora lite kyliga rummet sitter åtta personer och skissar på projekt, men de femton personer arkitekter, designer och konstnärer som jobbar under namnet Assemble.

Projektet som de tilldelades Turnerpriset för är ett bostadsprojekt. De har rustat upp och byggt ut ett ganska nedgånget område i Liverpool.

Så gruppen har tagit vara på de initiativ som kommit från de som redan bor i området, och utgått från den arkitektur och de byggnader som redan fanns där.

Det har huvudsakligen varit ett socialt projekt berättar Adam Willis och för att undvika att bli de tjusiga Londonarkitekterna som bara dök upp och börjande bygga om så föröskte the Assemble integrera sig i området. Tex på den lokala marknaden där de varje vecka hade ett stånd för att diskutera med de som bor i området.

The Assemble är en ganska brokig grupp, men de delar en gemensam övertygelse om att arkitekturen ska vara demokratisk, ske i samklang med de som lever och bor i ett område, snarare än något som styrs av kommersiella krafter.

För Adam Willis är all arkitektur är politisk, eftersom den involverar människor.

– Byggnader är viktiga när det gäller att skapa föränding, säger han.